Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Radulović:

'Ruža je kraljica eteričnih ulja, ona je čista ljubav koju trebaju sve žene, osobito one u menopauzi'

Aromaterapeut Saša Radulović prvi je u Hrvatskoj započeo s radionicama aromaterapije u osnovnim školama
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
22.12.2016.
u 23:07

“Aromaterapiju je moguće primijeniti u domu, automobilu, uredu, kod kuhanja, u krevetu, u susretu s nesanicom... Eterična ulja unijet će ugodne mirise, a izbaciti tjeskobu, bolesti i neproduktivnu energiju”

Aromaterapeut Saša Radulović prvi je u Hrvatskoj započeo s radionicama aromaterapije u osnovnim školama. Mladima, njihovim učiteljima i roditeljima širom otvara vrata zanimljivog svijeta zavodljivih mirisnih kapljica i njihova utjecaja na psiho-fizičko stanje čovjeka. Radulović je edukaciju za aromaterapeuta usavršavao radeći 2006. u prvom centru za profesionalnu (francusku) aromaterapiju te kasnije pohađajući stručne seminare u Europi i SAD-u. Prošle je godine sudjelovao na 8. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Pacific Institute of Aromatherapy (San Francisco, SAD), na kojoj mu je jedna od najzanimljivijih tema bila kada je nekoliko liječnika humane medicine govorilo o najnovijim spoznajama o djelovanju eteričnih ulja na rak. Radulović u Hrvatskoj aktivno piše i govori o aromaterapiji punih 11 godina, a pokrenuo je i prvi informativni portal za novosti iz svijeta eteričnih ulja i aromaterapije u Hrvatskoj. Osnivač je i predsjednik udruge Anias de Moras gdje se godišnje educira nekoliko stotina polaznika, a najviše ga veseli upravo rad s mladima koji obavlja volonterski. Plaća mu je, kako kaže, pljesak koji dobije na kraju.

Program edukacije u školama započeli ste ove godine. Kako je to krenulo i kako je prihvaćen?

Sve je počelo kada me je jedna klijentica pitala želim li doći k njoj na sat razredne nastave pokazati djeci izradu nekog jednostavnog proizvoda prirodne kozmetike. Kako sam upravo u to vrijeme učio za ispit iz metodologije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, gdje se od nas i tražila praksa na nastavi, rekao sam: naravno. I tako je krenulo. Bio sam pomalo nervozan jer su moji prvi učenici bili oni najnižih razreda osnovne škole, a do tada sam znanje aromaterapije prenosio isključivo odraslima. Dosad sam bio u desetak državnih, osnovnih i srednjih, škola. Oduševljen sam ravnateljima i ravnateljicama te doista mogu reći kako je otvorenost uma puno napredovala od onog vremena kada sam se ja školovao. Učenici su zaista divni, netremice prate predavanja. Pričam im o tome kako će, rasprše li nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice u prostoriji u kojoj uče, bolje pamtiti, kako će im ulje ylang-ylang momentalno pomoći u stanjima izraženog stresa (prije ispita), mažuran i vetiver opustiti navečer um koji se brine o sutrašnjem zaključivanju ocjena i slično. Isto tako, tinejdžerice zanima čime namazati noge nakon depilacije da ti dlačice ne urastu, a veselili su se i radionicama, osobito ovim predbožićnim gdje im dajem ideje za jedinstvene darove koji sami izrađuju.

Koliko u Hrvatskoj ljudi posežu za aromaterapijom, jesu li otvoreni za njezinu primjenu?

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti na svim razinama čovjekova postojanja. U Hrvatskoj je aromaterapija danas još uvijek nekako limitirana. Na spomen riječi “aromaterapija” većina misli da je to sinonim za ugodan miris, opuštajuću masažu ili kremu s dodatkom mirisa. Svakim odlaskom na međunarodnu konferenciju znanstvene (kliničke) aromaterapije ostanem u čudu koliko je aromaterapija danas u svijetu raširena i priznata.

Prošle sam godine slušao iskustva liječnika koji su liječili pacijente intravenoznom primjenom otopine eteričnih ulja kod vrlo teških stanja organizma, o djelovanju eteričnih ulja na HIV (ravensara i niauli), uspješnim rezultatima kod HPV virusa (ravensara), prevenciji opasnih posljedica bakterije zlatnog stafilokoka (eterično ulje klinčićevca) itd. Ono što i laici primijete jest kako eterična ulja svojim mirisom djeluju na raspoloženje i emocije. Putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak, a postoji još i skriveno feromonsko djelovanje.

Zanimljivo je i da svako eterično ulje ima svoju energiju, kojom se može djelovati na energetsko polje čovjeka. Upravo zbog takve sposobnosti djelovanja na nekoliko različitih nivoa istovremeno, eterična ulja stvorena su kako bi holistički pristupala čovjeku i njegovim potrebama. Aromaterapija je doista predivna, sveobuhvatna, brza i tako ugodna, a opet vrlo jednostavna, tehnika kojom si možemo pomoći svaki dan. Svi, baš svi mogu imati koristi od primjene eteričnih ulja!

Na što trebamo paziti kada kupujemo eterična ulja?

Natpis na etiketi “100% čisto eterično ulje” uopće ne garantira kvalitetu. Zapravo je mali broj brendova na hrvatskom tržištu (dolaze iz Njemačke i Francuske) koji nude kvalitetna eterična ulja za primjenu u aromaterapiji. Jedan od prvih pokazatelja radi li se o kvalitetnom eteričnom ulju je bočica s eteričnim uljem na kojoj jasno piše latinski naziv roda i vrste biljke, dio biljke iz kojeg se dobiva eterično ulje, način dobivanja eteričnog ulja, kemotip, zemlja porijekla, način uzgoja biljnog materijala, LOT broj i rok trajanja.

Kako primjenjivati aromaterapiju u svakodnevnom životu?

Aromaterapiju je moguće primijeniti u domu, automobilu, uredu, kod kuhanja, u krevetu u susretu s nesanicom... Eterična ulja unijet će ugodne mirise, a izbaciti tjeskobu, bolesti i neproduktivnu energiju. Možete ih dodati u difuzer ili jednostavno kapnuti na maramicu i udisati. Jedna je japanska studija pokazala kako udisanje eteričnog ulja limuna smanjuje stres i broj pogrešaka dok radimo za računalom, a američka da poboljšava raspoloženje i opušta.

Eterična ulja limunske trave, limunskog eukaliptusa i geranija, osim što djeluju opuštajuće, vrlo uspješno tjeraju komarce, krpelje i dosadne bube. Nekoliko kapi mješavine tih ulja ili jedno od njih možete nakapati na ovratnik pidžame, rub jastuka ili sprej-pumpicom raspršiti po prostoru. Sjetite se eteričnog ulja paprene metvice – ono blago hladi i smiruje svrbež nakon uboda insekata. I ulje cedra odličan je repelent, osobito za pse. Zanimljivo je kako je Indijancima drvo cedra predstavljalo most između neba i zemlje. Mirisni štapići od cedrovine te eterično ulje cedra koriste se za postizanje unutarnje stabilnosti. Eterična ulja doista možemo koristiti uvijek i na svakom mjestu – u školama i radnom okruženju za poboljšanje koncentracije i jačanje kreativnosti, u ordinacijama za ublažavanje straha, u trgovinama za uspostavljanje povjerenja između kupca i prodavača, u kozmetici kako bismo nahranili kožu, u trenucima opraštanja i odlaska s ovog svijeta gdje ulje ruže šalje poruku ljubavi i da je sve u redu, u spavaćoj sobi za ugodan san ili strastveni odnos... Toliko je puno mogućnosti! Također, želimo li poboljšati dojam o sebi, eterična ulja, a i mirisi općenito, snažno su oruđe kojim možemo vrlo zanimljivo djelovati na okolinu.

Koje eterično ulje je po vama nezaobilazno?

Ljekovita lavanda (Lavandula angustifolia) osvježava i smiruje, siguran je antiseptik te potrebna u svakom životu. Lavandino ulje opušta prije odlaska na posao, prije važnog, ali stresnog sastanka te spavanja, a zbog svojih uravnotežujućih svojstava jednako je djelotvorna u podizanju životne snage i energije. Poprskate li posteljinu kombinacijom dobro izmiješanih 90 ml alkohola etanola i 10 ml eteričnog ulja prave lavande, potaknut ćete stanje opuštenosti te ukloniti napetost i nervozu koja može dovesti do nesanice.

Zaljubljenik ste u eterična ulja. Postoji li neko za koje držite da zauzima posebno mjesto?

Ruža je kraljica eteričnih ulja, ona je čista ljubav koju trebaju sve žene današnjice, a osobito one u menopauzi. Neki izvori tvrde da eterično ulje ruže ima najviše elektromagnetske frekvencije od svih ostalih, što znači da vrlo brzo podiže energiju organizma, donosi balans psihičkog i fizičkog, stvara harmoniju u cijelom tijelu i energetski djeluje iznimno blagotvorno. Uklanja stres, napetost, tjeskobu i dovodi u ravnotežu energiju čakri. Francuska škola aromaterapije sugerira eterično ulje ruže u terapiji bronhitisa, frigidnosti, malaksalosti, tahikardija, ginekoloških problema, psihičkih tegoba i doživljenih trauma. S oko 300 do 450 sastavnica, ovo eterično ulje opravdano nosi hvalospjeve zbog svoje ljekovitosti kod brojnih tegoba današnjice: osjećaja tuge, razočaranja, frustracije, malaksalosti, nesanice i depresije.

>> Natjeravate se na vježbanje i to vam je prava muka? Ovo je TOP 5 stvari koje biste trebali znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije