Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Šarmu zadarskih restorana i stare gradske jezgre nije odolio ni Lonely Planet

Zadarski restorani
Foto: Iva Perinčić
1/9
19.11.2018.
u 10:42

Zadarske restorane – bistro Corte Vino & More, restoran Kaštel, restoran Kornat i gourmet Kalelarga, biranim riječima opisuju najveći svjetski vodič za putovanja Lonely Planet ili najcjenjeniji turistički portal TripAdvisor, ali najlaskavije ocjene dali su oni koje je očarala njihova vrhunska gastronomska ponuda – sami gosti

Kada je prestižni Lonely Planet nedavno objavio kako je Zadar izabran u top deset svjetskih destinacija uz preporuku za izbor najbolje destinacije za putovanja u 2019. godini, u opisu te preporuke na internetskim stranicama prestižnog australskog turističkog vodiča za putovanja, čija su tiskana izdanja dosad prodana u više od 120 milijuna primjeraka, našao se i članak o izabranim zadarskim restoranima. Četiri od njih – bistro Corte Vino & More butik hotela Almayer Art & Heritage, potom restoran Kaštel hotela Bastion, obnovljeni restoran Kornat i Gourmet Kalelarga Art Hotela Kalelarga – na samom su vrhu popisa o kojima Lonely Planet piše biranim riječima. "Iskustvo najviše klase" ili "Posjet koji se pamti" – opisuje najpoznatiji svjetski vodič za putovanja vrhunske zadarske restorane, ali ništa manje maštovito opisuju ih gosti restorana kada svoje dojmove dijele s milijunima čitatelja drugih prestižnih turističkih medija.   

Foto: Iva Perinčić

"Nismo očekivali takvo sjajno iskustvo u hotelu u kojemu smo odsjeli, ali sada nam je drago što takvu priliku nismo propustili. Ambijent, prezentacija hrane, izbor vina i okus svega što nam se poslužilo, vrhunske je kvalitete" – ovim je riječima jedan gost u Almayer Art & Heritage Hotelu opisao svoje iskustvo boravka i zadovoljstvo  raskošnom gastronomskom ponudom i ambijentom. S tim se dojmom slažu i mnogi drugi gosti toga prestižnog zadarskog hotela koji su ostavili komentare na najcjenjenijem turističkom portalu TripAdvisor, koji uključuje recenzije više od pet milijuna restorana i hotela u svijetu, uz zaključak kako su hrana, posluga i ambijent – vrhunski. Laskave ocjene dobili su i drugi zadarski restorani, dok je ambijent stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo – postao novi zaštitni znak zadarske gastronomije i turističke ponude koju će posjetitelji manifestacije Advent u Zadru moći uskoro doživjeti iz prve ruke na posebno organiziranom Kampo Adventu u prekrasnom Perivoju Gospe od zdravlja.

Bistro Corte Vino & More, hotel Almayer

Almayer Art & Heritage Hotel smješten je u samom srcu staroga grada s dvorištem kojim dominira hotelski bistro Corte Vino & More. Otvoren je ne samo gostima hotela nego i svim drugim posjetiteljima, a svakog jutra nudi à la carte jelovnik i buffet doručak. Ljubitelji vrhunske kave uživat će u ponudi hotelskog bistroa koji surađuje s pržionicom Cogito Coffe Roasters i nudi posebne vrste kava, pripremljene na brojne načine, uključujući i one iz bečke kulture ispijanja kave – Mozart café, Mazagran i druge. Iz bogate ponude bistroa – ističu vlasnici zadarskog Almayera, bračni partneri Irina Bakija i Vjekoslav Bobić – izdvaja se sladoled aROMA gelato od prirodnih sastojaka, brojni likeri te cherry brandy manjih lokalnih proizvođača, dok gurmani imaju priliku za nove doživljaje inspirirane drevnim Mediteranom i lokalnom gastro tradicijom.   

Bistro Corte Vino & More hotela Almayer opisan je kao mjesto za sanjare i epikurejce
Foto: Iva Perinčić

Almayer je opisan kao mjesto za sanjare i epikurejce, a da nije riječ samo o inspiraciji njegovih posjetitelja, svjedoči i slavni britanski The Daily Telegraph koji je priču i recenziju Almayera ponudio svojim čitateljima.

"Ovaj butik hotel smješten je u pažljivo obnovljenoj zgradi iz 19. stoljeća u starom dijelu Zadra. Elegantan, ali nepretenciozan, ističe suvremeni dizajn i modernu umjetnost" – piše u podnaslovu priče o Almayeru. Ocjena je i više nego laskava: zadarski hotel dobio je gotovo savršene devetke za stil, uređenje soba i karakter, dok je visoke osmice zaslužio za lokaciju, hranu i piće te omjer vrijednosti za novac. Općenito se zadarski Almayer i njegov hotelski bistro prema mišljenju Telegraphovih eksperata našao među 30 najboljih hotela u Hrvatskoj, u društvu dubrovačkoga Hilton Imperiala, modernističkoga hotela Croatia u Cavtatu ili riječkoga Grand Hotela Bonavia. Priča Almayer Art & Heritage Hotela započela je prije pet godina otkupom ruševne zgrade i dvorišta. Njegovi vlasnici zamislili su ga kao jedinstveni art hotel i galeriju s ambijentom suživota stoljetne baštine, suvremene umjetnosti i dizajna, odnosno transformacije ruševine u mjesto koje spaja atmosferu doma i umjetničke galerije. Dvorište hotela u Kampo Kaštelu okruženo je srednjovjekovnim kamenim zidom, a nakon obnove pretvoreno je u središnji prostor u kojem se odvija društveni život kao amalgam tajnog vrta, klasične kavane i mediteranske pjace.

Restoran Kaštel, hotel Bastion

U idiličnom okruženju zaštićenih UNESCO-vih zadarskih bedema na lokaciji koja odiše duhom drevnog Zadra i njegova bogatog kulturnog nasljeđa, u otmjenom ambijentu hotela Bastion, sitno je vezao slavonski gastronomski bećarac. To je bio tek početak gastronomske priče na prošlogodišnjem Adventu u Zadru kojim je Kampo Kaštelo kao dio adventske manifestacije ponudio vrhunsku gastronomiju. Gastronomski spektakl u hotelskom restoranu Kaštel nije predstavio samo slavonsku kuhinju; njegovi chefovi Peruanac Bruno Cezar Lerzundi i Slavonac Marko Bošković, uz izabrana vina u slijedovima, gostima su ponudili najbolje od različitih kuhinja –španjolske, dalmatinske, peruanske i druge – kao svojevrsnu dekonstrukciju.

Unutrašnjost hotela Bastion s raskošnom ponudom vina
Foto: Iva Perinčić

"Bilo je isto, ali drukčije", objasnio je chef Bošković. Tako se na meniju našao volovanes punjen tartarom od kulena sa slatko-kiselim papričicama poslužen s Rosé Cabernet Sauvignonom, a nakon toga pulled pork (vučena svinjetina) na kremi od dimljene slavonske paprike, štrudla od kiseloga kupusa sa slaninom te umakom od matovilca – sve sljubljeno sa chardonnayem. Uslijedilo je ono najbolje: glazirani jelen s rimskim njokom i cabernet sauvignonom, a kako bi sve bilo podvučeno slavonskim, rimski njok je umjesto griza imao buće i čvarke. Ovaj intimistički pristup uz jednostavnost i prepoznatljivost donio je hotelskom restoranu brojnu publiku. Ocjene su na TripAdvisoru također visoke te iskazane u superlativima: "Poseban restoran unutar nevjerojatne povijesne zgrade na zidinama staroga grada" ili "Perfektna mediteranska kuhinja u Zadru“". Uspjeh restorana, kao cijelog otmjenog i luksuznog hotela s wellnessom i konferencijskom dvoranom, chef Bošković objasnio je vrlo jednostavno upravo na primjeru – kuhinje.

"Želja mi je da svaki osobni susret s gostima počne i završi osmijehom. Dobra energija i pojedinačni pristup svakom gostu jednako su važni kao i vrhunska hrana", poručio je chef restorana Kaštel.

Restoran Kornat

Ispod zadarskih bedema s pogledom na more u raskoši vrhunskoga gastronomskog doživljaja gdje nema kompromisa prema osrednjosti, smješten je kultni Kornat, jedan od najstarijih zadarskih restorana. U nedavno preuređenom, iznimno ugodnom i toplom prostoru ukrašenom pijaninom i kućnom bibliotekom, Kornat je uspješno zadržao svoj gastronomski renome i šarm u novom ambijentu. Od prve organizacije adventskog spektakla u Zadru, kojim se u predblagdansko vrijeme uspješno revitalizirao život na gradskim ulicama, kultni restoran je nezaobilazna destinacija svakoga gastronomskog promišljanja. Na Liburnskoj obali, s pogledom na brodove koji ulaze i izlaze u luku uz ambijent Sunčeva zalaska, sada već punih 15 godina ovaj zadarski restoran uspješno vodi Sandra Petričić, najzaslužnija za lijepo dizajnirani prostor, ugodan ambijent i bogatu vinsku kartu. Nakon pomno osmišljenog preuređenja, Kornat je ponovno otvoren početkom srpnja, a dizajn interijera uz motive Zadra kakav je nekad bio, oduševili su sve ljubitelje gastronomije, kao i stalne i nove goste restorana.

Restoran Kornat ne nudi samo najkvalitetnije lokalne namirnice nego i sva najbolja domaća vina
Foto: Iva Perinčić

"Bila je to najbolja hrana koju sam probao u Hrvatskoj. Osim hrane, i naš konobar je bio nevjerojatan. Probajte crni kruh s tartufima, to je prava poslastica" – podijelio je dojam na TripAdvisoru jedan od gostiju zadarskog restorana, uz obećanje kako će se drugi put dulje zadržati. Tako je Kornat gastronomski ostao na svojoj stalnoj visokoj razini i mediteranskoj niti – Dalmaciji i Zadru – zahvaljujući prije svega autohtonim namirnicama koje chef Fabrizio Boca i njegov pomoćnik Massimo Sprega te majstor slastičar i pekar Davide Rosati, sljubljuju u svojim maštovitim kreacijama. Gospođa Sandra inzistira na tomu da njezina kuhinja bude inovativna, pa se Kornat promovira kao mali gastronomski i vinski hram u kojemu su okusi mora, Dalmacije i Mediterana sačuvani u gotovo iskonskom obliku. Jela se pripremaju na suvremeni način uz poštivanje tradicije i uvažavanje modernosti.

 "Mi jesmo u Dalmaciji i ne bježimo od toga, ali ono što želimo je naglasiti sve dalmatinske okuse na svoj način", poručila je gospođa Sandra. 

Gourmet Kalelarga, Art Hotel Kalelarga

Dobra zadarska hrana i tradicionalni recepti iz bilježnica baka i prabaka s dodatkom modernizma u kuhinji, tajna su uspjeha Art Gourmet Kalelarga, šarmantnog bistroa u sastavu Art Hotela Kalelarga na ulazu u najslavniju zadarsku ulicu, Kalelargu. Iako kapacitetom ne premašuje 80 mjesta u srcu sezone s vanjskom terasom, ovaj bistro sadrži obilje ljepote i ugode: intimistički užitak druženja i savršeno opuštanje uz prvu jutarnju kavu. Bistro također nudi vrhunske kolače iz vlastite proizvodnje, potom prijepodnevni kratki zalogaj ili poslijepodnevno uživanje u sezonskim jelima i biranim vinima te večernje opuštanje uz čašu pjenušca.

Vrhunsku hranu napravljenu s puno strasti, ljubavi i užitka, s naglaskom na sezonskim namirnicama, tradicionalnim jelima spravljenima na moderan način te na principu sporoga kuhanja, moglo se probati tijekom prošlogodišnje adventske manifestacije.

Gourmet Kalelarga leži na samom početku legendarne zadarske Kalelarge
Foto: Iva Perinčić

"Perfektno! Tražili smo mjesto za večernje opuštanje i pronašli sjajno mjesto sa zanosnom hranom i šarmantnim ljudima" – ponuđeni je dojam zadarskog bistroa na TripAdvisoru. Iz Art Gourmet Kalelarga naglašavaju kako je njihova ponuda uvijek bazirana na svježim namirnicama i mediteranskom podneblju, prepoznatljivosti i velikoj ponudi najboljih hrvatskih vina. To je samo dio priče ovog bistroa; dodatna je otkrivanje Hrvatske u čaši koje može započeti aperitivom od tekućeg badema, likerom od autohtone maraske ili travaricom, dok je lagano zapečeni mladi kozji sir s listićima ružmarina u kombinaciji s domaćim maslinovim uljem, mirisnim rajčicama i malim crnim maslinama, sjajan uvod u raskošna jela koja sve ljubitelje gurmanskih delicija čekaju na početku zadarske Kalelarge. Poseban su doživljaj njihove slastice i torte, većinom pripremljene bez brašna, pa se u njima može uživati i nakon obilna jela.  Čuvena zadarska torta od naranče, torta od sira i maraski ili čokolade i pistacija, neki su od izazova za sve ljubitelje.

"Ovo šik mjesto najbolji je izbor za kuhani doručak ili uživanje u prekrasnim kolačima" – poručili su iz Lonely Planeta, otkrivajući čitateljima i pratiteljima čari i šarm jedne od najzanimljivijih destinacija za 2019. godinu.

Cjelokupan program Adventa u Zadru održava se od 14. studenoga 2018. do 2. siječnja 2019. godine i možete ga pratiti na internetskim stranicama www.advent.zadar.travel . Izdvajamo 24. studenoga proslavu Dana grada Zadra uz klapu Intrade u 11 sati i grupu Magazin od 20 sati, te 25. studenoga bogati adventski program za sve uzraste uz dječji program, gastro radionice za najmlađe i koncert grupe Jinx od 20 sati, i to sve na Trgu Petra Zoranića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije