Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dezinfekcija

Sapun i voda najučinkovitiji su za dječje ogrebotine

gripa01
AFP
23.02.2011.
u 12:36

Pažljivo dezinficiranje dječjih ogrebotina i porezotina sapunom i vodom bolje djeluje i potiče brže zarastanje nego antibakterijske kreme i losioni

Pažljivo dezinficiranje dječjih ogrebotina i porezotina sapunom i vodom bolje djeluje i potiče brže zarastanje nego antibakterijske kreme i losioni, donosi Daily Mail.

Na početku istraživanja znanstvenici su imali namjeru usporediti djelotvornost dva antibiotska proizvoda namijenjenim infekcijama kože, no nakon liječenja ogrebotina kod 191 djeteta otkriveno je da oba antibiotika imaju jednak učinak. Korištenjem običnog sapuna i vode ogrebotine čak 95 posto pacijenata uspješno su zarasle, a znanstvenici su zaključili da je za uspješno liječenje potrebno ranu dobro zamotati i čistiti te da antibiotike nije potrebno koristiti.

Voditelj istraživanja dr. Aaron Chen tvrdi: "Dobra vijest je da bez obzira koji antibiotik koristimo, gotovo cijela rana će zacijeliti za tjedan dana. Još bolja vijest je da najobičnija njega koja uključuje čišćenje i previjanje rane je ono što je najpotrebnije". Dodaje da unatoč tome sve veći broj liječnika prepisuje i recepte za antibiotike zanemarujući činjenicu da mogu izazvati nuspojave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije