Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova turistička patrola

Pobjednici Baška Voda i cavtatski restoran Leut

22.08.2020.
u 10:26

– Pobijedili smo? To je izvanredno! I to još u ovoj godini kada se borimo s nevidljivim koronaneprijateljem – rekao je Joško Roščić, načelnik mjesta

Baška Voda šampion je Turističke patrole Večernjeg lista 2020. godine, po svemu posebne, teške i komplicirane, nikad izazovnije za hrvatski turizam. Patrolirali smo od istarskog Novigrada do Cavtata na jugu, razgovarali s brojnim turističkim radnicima, profesionalcima koji se odreda svojski trude spasiti turističku sezonu obilježenu dezinficijensima, zaštitnim maskama i otkazivanjima zabavnih sadržaja te turistima za koje smo se uvjerili kako se kod nas osjećaju sigurno, mnogi i sigurnije nego u domovini, kada je opasnost od zaraze koronavirusom u pitanju. Da nije tako, vjerojatno ne bi ni došli.

Patrola živi i putuje od 1975.

Večernjakovi reporteri od 1975. godine ocjenjuju turističke destinacije, a ove smo godine smo među 29 jadranskih odredišta neke uvrstili i po prvi put želeći otkriti široj javnosti još uvijek nepoznate bisere na našoj obali. Osim toga, uz uređenost mjesta, plaže, smještajne kapacitete, ugostiteljsku ponudu, kulturne, zabavne i sportske sadržaje te, naravno, gostoljubivost domaćina, veću pozornost nego ranije posvetili smo zdravstvenoj skrbi.

1/10

Baška Voda, po našoj ocjeni, iza sebe je ostavila jaki Cavtat, Mali Lošinj i Opatiju, ali i veliko pozitivno iznenađenje ove koronasezone – Pakoštane.

– Pobijedili smo? To je izvanredno! Drago mi je da je netko prepoznao naš trud i zalaganje kao i sve ovo što smo napravili posljednjih godina. Osobito mi je drago što smo nagradu Turističke patrole Večernjeg lista dobili u ovoj godini koja je iznimno teška, kada se borimo s nevidljivim koronaneprijateljem. Mi smo se za ovu sezonu, unatoč svim ograničenjima, temeljito pripremili. Postigli jako dobre rezultate, zadovoljni smo, a kada su zadovoljni domaćini, zadovoljni su i gosti – komentirao je Joško Roščić, načelnik Općine Baška Voda vijest o prvom mjestu u Večernjakovoj Turističkoj patroli.

Bašku Vodu ocijenili smo najboljom zbog ulaganja u uređenje mjesta, plaža, šetnica i luke, održavanja čistoće, zdravstvene skrbi kao i zbog odlične posjećenosti u ovoj kriznoj sezoni u koju su ušli spremni. Zbog zanimanja domaćih gostiju dodajmo i to da su cijene ovog ljeta u Baškoj Vodi niže nego lani. Apartmani se mogu pronaći i po 20% nižim cijenama, parking je upola jeftiniji, a smanjila se cijena i ležaljki na plaži. U kolovozu ostvaruju 80% prošlogodišnjih turističkih rezultata. Srpanj i lipanj također su im bili bolji od državnog prosjeka.

Iako se u mjestu koje broji oko 2000 ljudi odmaralo oko 10.000 gostiju, u Baškoj Vodi gužve nismo zatekli. Plaže, među kojima je i njihova daleko poznata Nikolina, koja je proglašena za jednu od 10 najljepših u Europi, sustavno se uređuju i proširuju. Sezonu su dočekali i s novim plažama i novim šetnicama, uredili su palme na rivi, ogradili ih kamenom.

O mjestu je pjevao i Oliver

Baška Voda okružena je prekrasnim šljunčanim plažama, sve su opremljene tuševima, kabinama i svim ostalim plažnim sadržajima. Nije ni čudo što su tijekom desetljeća postali omiljeno odredište za obitelji s djecom. Smještajni kapaciteti su im veliki, mogu se pohvaliti nizom hotela, ali i velikim brojem apartmana i kuća za odmor. Uveden je red u prometu, gužvi i zastoja nema. Biokovo koje im se izdiže iznad mjesta mamac je i za avanturiste, planinare, bicikliste. Najveći iskorak Baška Voda napravila je u nautičkom turizmu. Rezultati su im odlični, očekuju čak i porast u odnosu na 2019. godinu. Proširili su luku, dobili su nove vezove na oko 150 metara, uredili su parking, podignuli standard ponude. Popunjenost im je maksimalna.

– Kada je počela koronakriza, mi nismo stali, to smo vrijeme iskoristili i najžešće počeli raditi na marketingu. U tome smo uspjeli – kaže Marin Beroš, direktor Turističko-sportske luke Baška Voda u sklopu kojega djeluje i restoran Puntina. Inače, ugostiteljska ponuda u Baškoj Vodi je izvrsna, restorani, pizzerije, fast foodovi i kafići na svakom su koraku. Na kraju ne možemo ne završiti bezvremenskim šlagerom:

“U Bašku Vodu da ljubin te ja, U Bašku Vodu da sunce mi sja!”, pjevao je nezaboravni Oliver, a krenete li tragom njegova hita, nećete pogriješiti. Ljeto još uvijek traje. Baška Voda vas čeka.

Nakon dana i dana provedenih na putu uzduž Jadrana, Turistička patrola Večernjega lista u sezoni potpuno drukčijoj od onih na koje smo navikli i u kojoj smo tražili našu najbolju morsku destinaciju, ali i restoran, u ovoj potonjoj kategoriji najboljim je ocijenila Leut iz Cavtata.

I nije Ivo Bobić, u čijoj je obitelji taj restoran još od 1971. godine, mogao skriti oduševljenje što je tako ispalo. Samo, priznaje, zadali smo mu jedan problem.

Mjesto za novu diplomu

Naime, svi zidovi Leuta ukrašeni su fotografijama brojnih poznatih osoba koje su ovdje došle na ručak i večeru i Bobić sada mora tražiti mjesto na koje će staviti priznanje s velikom zvijezdom koje će dobiti za najbolji restoran. Ali to su već slatke brige, složit će se gazda pokazujući nam kako među fotografijama njegovih gostiju, poput frontmena grupe U2 Bona Voxa, osnivača Huaweija Ren Zhengfeija, ruskoga milijardera Romana Abramoviča, nogometaša Luke Modrića... na zidu već sedamnaest godina ponosno drži Večernjakovo priznanje kada je Leut u Turističkoj patroli 2003. osvojio drugo mjesto i četiri zvjezdice.

Ovaj restoran s prelijepom terasom tik uz more, koja može postati intimnom i bijelim zavjesama “odsječena” od ostatka svijeta, u ponudi ima vrhunski pripremljena jela i kuhinju koja se temelji na tradicionalnoj mediteranskoj. Uz čašu dobroga vina nema većega gušta no uživati u specijalitetima od svježe ribe, školjaka, rakova... ili pak u mesnim jelima i svježem povrću. Osim skupih delicija, ima tu i cjenovno prihvatljivih jela poput tjestenine s plodovima mora (69 kuna), a na godišnjem se ovdje vrijedi počastiti bogatom ribljom platom koja za dvije osobe stoji 270 kuna.

Neodoljivi semifredo

Na velikom će vam pladnju ljubazno osoblje donijeti ribu, odrezak od tune, lignje, školjke i krumpir s blitvom. Svega pomalo, a opet dovoljno. Majstori su i za slastice, a mi nismo odoljeli kušati njihov semifredo od badema (35 kuna).

– Nemam što reći nego hvala vam, baš mi je drago da je pobijedio naš Leut koji će 2021. proslaviti pedeseti rođendan – rekao nam je Ivo Bobić. 

 

 

1. Restoran Leut Cavtat 98

2. Restoran Pakoštanac Pakoštane 97

3. Restoran More Funtana 95

4. Restoran Antonijo Rogoznica 95

5. Restoran Puntin Baška Voda 94

6. Konoba Dalmare Brodarica 94 

7. Restoran Lanterna Čiovo 94 

8. Restoran Naše malo misto Gradac 94

9. Trattoria i Tartuferia Bora bar Mali Lošinj 94

10. Konoba Čok Novigrad 94

11. Konoba Valle Losca Opatija 94

12. Restoran Fra-Kat Premantura 93

13. Restoran konoba Boršćica Tisno 92

14. Istarska konoba Kontija Vrsar 92

15. Steak house Župaho Plat 91

16. Bistro Rumore Rabac 91

17. Konoba Žlahtina Vrbnik 91

18. Virtualni restoran Manjon.hr Crikvenica 90

19. Bistro pizzeria Rossa Bianca Mokošica90

20. Pizzeria Nav Novi Vinodolski 90

21. Konoba U ribara Bibinje 89

22. Restoran Perun -Mošćenička Draga 89

23. Konoba Pjero Petrčane89

24. Pizzerija Ivo Stobreč 89

25. Restoran Kaleta Vir 89

26. Restoran Matea Pag 88

27. Restoran Bartol Jasenica 87

28. Konoba Betiga Barbariga 86

29. Tuna bar Trpanj 77
 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar lepihercegovac
lepihercegovac
10:49 22.08.2020.

neeeee... a vir biser jadrana...to je namještaljka...

CO
COKTA
11:23 22.08.2020.

hahahahahaha vecernji izbor hahahahahaha !!! hahahahaha hahahhahaha !!!

DU
Deleted user
10:55 22.08.2020.

Auuuu...to je neka igra tipa Micheline zvjezdica pa je pobijedio restoran u kojemu smo se najbolje mukte nažderali...hahaha...za krepat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije