Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEZANOST

Samo pogled na majku smiruje živce i potiče moždane stanice

majka
31.08.2010.
u 10:36

Majčin glas smiruje živce, makar i telefonski, baš kao i zagrljaj.

Ona oduvijek ima posebno mjesto u srcima, no čini se da ima i jedinstven učinak na naš mozak. Naime, čak i promatranje majčine slike aktivira moždane stanice više od slika bilo koga drugoga, makar bila riječ o ocu, partneru ili nekim poznatim osobama, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Toronto.

Prema njihovim zaključcima, povezivanje od prvih dana života između majke i djeteta rezultira time da majka jednostavno nikada nije odsutna iz glave potomaka, čak ni nakon mnogih godina.

– Činjenica da ovu aktivnost vidimo čak i kod odraslih osoba koje su godinama živjele daleko od roditelja, potvrđuje da je riječ o dugoročnom efektu – objasnila je jedna od voditeljica studije doktorica Marie Arsalidou.

Istodobno je u SAD-u provedena studija u kojoj je otkriveno kako majčin glas smiruje živce, makar i telefonski, baš kao i zagrljaj.           

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije