Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepoznajte!

Ovo je najčešći simptom koji će otkriti da je riječ o progresivnoj bolesti

Bolovi
Foto: Shutterstock
1/3
14.11.2018.
u 07:24

Bol s vremenom postaje sve intenzivnija, a evidentni su i problemi s kretanjem.

Kuk je najveći zglob u ljudskom tijelu, a kada nastupe bolovi, mnogi odmah ne posjete liječnika.

No to je jedan od najčešćih simptoma progresivne bolesti – artritisa, koji za posljedicu ima cijeli niz promjena na zglobovima koje uzrokuju trajnu deformaciju zgloba. Bol s vremenom postaje sve intenzivnija, a evidentni su i problemi s kretanjem.

Reumatoidni artritis sustavna je, kronična, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove, a od nje boluje oko 1, do 1,5 posto pučanstva. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće u dobi između 20 i 40 godina te je tri puta češća kod žena. 

Zbog izravnog trenja jedne kosti zgloba o drugu, zglob može početi okoštavati, tj. na njemu se mogu pojaviti koštane izrasline. Pokreti su ograničeni, zglobovi su ponekad bolni i otečeni te katkada pucketaju pri savijanju. Uvriježeno je mišljenje kako je artritis staračka bolest, iako liječnici tvrde drukčije.

Bolesti i poremećaji kao što su osteonekroza, tendonitis, burzitis, mogu prouzročiti bolove u kukovima. Njima su sklone i osobe koje uživaju u adrenalinskim i rizičnim sportovima, a da je zaista riječ o ovoj bolesti, može se lako utvrditi rendgenskim snimkama zgloba. Stoga ne odlažite posjet liječniku ako osjetite bolove u kukovima. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije