Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porazno

U samo šest zemalja muškarci i žene imaju jednaka prava. Hrvatska nije među njima

Posao
Foto: Getty Images
04.03.2019.
u 18:18

Zemlje s najnižim rezultatom su Katar, Iran, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Novo istraživanje Svjetske banke pokazalo je da samo šest zemalja na svijetu daje ženama i muškarcima jednaka prava.

Istraživanje je obuhvatilo pravna i ekonomska prava. Iako se može činiti kako je šest zemalja zaista mala brojka, ipak je veliki pomak jer prije deset godina nije bilo niti jedne zemlje koja bi se mogla pohvaliti ovakvom jednakošću.

U izvješću “Women, Business, and the Law 2019” navedene zemlje su Francuska, Belgija, Danska, Latvija, Luxembourg i Švedska, a podaci su se skupljali deset godina. 

"Uočen je veliki napredak na području prava jednakosti među spolovima u posljednjem desetljeću. U 131 zemlji provedeno je 274 reformi na području prava i zakonodavstva što je dovelo do veće jednakosti među spolovima.

Prosječan rezultat je bio 74.71, od 100 što znači da žene imaju tek tri četvrtine prava u odnosu na muškarce.

Zemlje s najnižim rezultatom su Katar, Iran, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Te su zemlje imale rezultat niži od 35. 

Faktori koji su bili uključeni u bodovanje su u kategorijama: putovanja, zapošljavanja, plaća, vjenčanja, roditeljstva, privatnog gospodarstva, vođenja poslova, mirovine.

Svrha istraživanja bilo je bolje razumijevanje položaja žena u svijetu i proučavanje zakonodavstva kao bi se utvrdile diskriminirajuće regulative u odnosu na spol.

Pokazalo se da postoje razlozi za optimizam, postoje pomaci na bolje u područjima podsaharske Afrike, ali pokazalo se i kako su spore i gotovo neprimjetne promjene napodručju Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka. 

Ako se nastavi ovako usporen napredak, prema CNN-u, žene neće dosegnuti potpunu jednakost u odnosu na muškarce u tim zemljama do 2073. godine. 

Pogledajte i video Putnica izbačena iz aviona - Pljuvala, vikala i vrijeđala putnike

Komentara 9

Avatar VinkoL
VinkoL
16:48 04.03.2019.

Znači da npr. u atletici muškarac preskoči 9 metara, a žena samo 7, muškarac na 100m trći 9 sekundi, žena 11... ili kod dizanja utega "on" digne 200 kg, a "ona" 150 - jel su i na taj način obespravljene? Ili npr. muškarac dvori zidara, baca šljunak u mješalicu, nekih 10-12 kubika (15 do 18 TONA), a žena kuha gulaš, pravi salatu, reže kruh (čak ni ne natače gemišt) - jel opet obespravljena? A tek kod "demografskih radnji"? "Ona" leži na leđima i razmišlja kaj bude sutra kuhala, a "on" radi "sklekove", cvili, uzdiše...

VI
vidum
18:40 04.03.2019.

U svim zapadnim zemljama žene su monstruozno privilegirane. Ovo je jedina istina. Sve ostalo su bolesna trabunjanja.

BL
bla3108
18:03 04.03.2019.

koji k....kad ce ovi majmuni niskog IQ-a koji sami sebe zovu "znanstvenicima" shvatiti da se jednakost ne mjeri po ishodu nego po mogucnostima...dakle zene imaju apsolutno jednake mogucnosti u odabiru posla i nacina zivota kao i muskarci, ali ocito donose drugacije zivotne odluke od njih pa se samim time dobiva i drugaciji ishod odnosno prosjek kad se gledaju navedeni faktori...i to je sasvim ok i nema veze s diskriminacijom nego sa slobodom izbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije