Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularan hobi

Sad je pravo vrijeme za vrt na balkonu! Donosimo nekoliko savjeta za apsolutne početnike

Shutterstock
01.04.2020.
u 07:00

Savršeno vrijeme da oformite svoj vrt upravo je sada, u razdoblju od travnja sve do lipnja

Ovih su dana brašno, šećer, ulje, kvasac i famozni toaletni papir najtraženija roba, ali na iznenađenja prodavača alata za vrt i sjemena – zadnjih se dana naveliko kupovalo i sjeme, rukavice za rad sa zemljom, škare za obrezivanje, grablje, kosilice, puno sitnog vrtnog alata, sredstava za prihranu i – zemlje. Iako nas je sve manje upućeno u tajne uspješne sadnje prehrambenih biljaka, pa čak i ukrasnih, proljetne dane mnogi će, očito, iskoristiti za čeprkanje po zemlji.

Rajčica je kraljica balkona

Naš sugovornik koji ima veleprodaju i opskrbljuje male željezarije i druge specijalizirane trgovine s alatima i sjemenom u Zagrebu i okolicu veli kako po prodanom asortimanu zaključuje da će se toga ovog proljeća latiti i potpuni početnici.

Srećom, na YouTubeu je bezbroj korisnih informacija i savjeta pa će i novopečeni “zemljoradnici” koji bi sadili, recimo, krumpir saznati da je dobro uzgojiti i kamilicu jer ona privlači smrdljive martine koji pak rastjeruju glavnog nametnika - krumpirovu zlaticu. Ili da i na omanjem balkonu mogu imati ne samo cvjetnjak nego i pravi vrt, koji je u konačnici također itekako lijep balkonski dekor.

Od doma uživajte u prizorima divne magnolije sa zagrebačkog Tomislavca:

Pritom vješti vrtlari u stambenim zgradama odavno su našli rješenje i za najmanje balkone. To je vertikalni vrt (tegle s biljkama na policama jedna povrh druge), a ‘izmišljen’ je za velikih ekonomskih kriza, kad su u urbanim sredinama, pa i u najvećim svjetskim megalopolisima, mnogi odlučili kontrolirati izvor hrane i racionalnije trošiti. Balkonskih je vrtova i u našim gradovima sve više, a oni koji u tome imaju iskustva kažu da su začinske biljke poput bosiljka, peršina, mažurana, origana i sl. odličan početak i obavezan dio svakog balkonskog vrta, pa i prozorske minijature vrta. Početnicima savjetu rajsku rajčicu, koja, kažu, zbog prilagodljivosti može biti prava kraljica svakog balkonskog vrta. Preporučuju i salatu, papriku, čak i krastavac, od voća jagode i maline te napominju da grašak, recimo, nije prikladan. Vlasnike balkona koji nisu okrenuti prema jugu savjetuju da uzmu posude koje se lako okreću, kako bi se pomoglo biljci da dobije što više svjetla. No salati će, recimo, prijati i sjenovito mjesto. Zadovoljstvo svježe, netom ubrane rajčice ili jagode, koje smo uzgojili na nekom sedmom ili desetom katu, ima puno čari. Ali, kako kaže naša poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, i puno drugih benefita.

Avantura promjene

– U trenucima kad nas nešto uznemirava, zabrinjava ili plaši dobra je svaka promjena i pozitivna nova navika koju uvodimo u život. To je ta avantura promjene o kojoj često govorim i pišem u svojim knjigama. Ako uvijek idemo istom, utabanom stazom, nema šanse da nam se dogodi nešto novo, zar ne? Rad na zemlji, sadnja bilja, uzgoj povrća odlično je rješenje. Em smo na zraku, em radimo nešto korisno, em ćemo na kraju, ako sadimo povrće, i pojesti nešto zdravo. To je jako dobro i sa psihološke strane. Naime, sve što nikne i raste okrenuto je životu, odvraća od crnih misli i šalje pozitivnu poruku – kaže Ljubica Uvodić Vranić koja je i sama posijala salatu i luk i sad strpljivo čeka da iz zemlje na balkonu provire prvi listići.

Prodavač sjemenja i alata kaže da će se ovog proljeća očito vrtlarenja prihvatiti i mnogi ‘apsolutni početnici’.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije