Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne zanemarujte zdravlje

Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti

Merkur osiguranje
Foto: Shutterstock
1/6
05.06.2020.
u 08:58

Brinite se o vašem tijelu i ono će se još bolje brinuti o vama

Kada se radi o tehnologiji, svi znamo da se moramo informirati o novostima koje nam stižu od raznih tehnoloških giganta kako bi mogli normalno koristiti sve gadgete koji nam čine život lakšim. I doista, tko bi samo tako pohvatao sve novosti koje se svakih 6 mjeseci ažuriraju i mijenjaju na našim pametnim telefonima, satovima, televizorima, a kako su stvari krenule i u frižiderima. Na to smo čak i naviknuli pa nam nije problem odvojiti vremena za listanje po Instagramu ili Facebooku kako bismo bili u toku.

No, što kada bi se tako postavili prema našem zdravlju? Razmislite koliko ste puta osjetili nelagodan osjećaj i niste bili sigurni o čemu se točno radi, a kraća pretraga na Googleu je uvijek rezultirala najgorim mogućim oblikom bolesti asociranim s tim simptomom.

Foto: Shutterstock

Jer, kada se radi o našem zdravlju, ključno je biti informiran i reagirati na vrijeme. Pravodobnom reakcijom na neki simptom možemo na vrijeme reagirati bez obzira o čemu se radilo, od obične glavobolje uzrokovane dehidriranošću do raznih nezgoda koje su se mogle izbjeći. Stoga je dobro imati na umu pet ključnih preporuka koje bi vam svaki liječnik preporučio.

Budite iskreni prema sebi, ali i prema doktorima

Za početak, budite iskreni prema sebi i nemojte odgađati odlazak doktoru ako posumnjate na nešto ili osjećate promjenu. Jednom kada ste došli doktoru, budite iskreni oko svega, nemate se čega sramiti jer vas doktori neće osuđivati zbog vašeg problema, a vrlo je vjerojatno da su prije vas imali iskustva s tisuće sličnih problema. Dijagnoza je ključan korak u otkrivanju eventualne bolesti, a u nekim situacijama može spasiti život. Stoga imajte povjerenje u njih kako bi vam mogli pružiti najbolju moguću njegu ili liječenje.

Foto: Shutterstock

Pazite na imunitet

Vaš imunitet je ono što vas brani od raznih bolesti i zaraza i jedno je od najvažnijih „oružja“ u borbi protiv bolesti. Problem je što većina nas uopće ne misli o imunitetu dok nije kasno. Vaše tijelo se svakodnevno bori protiv raznih upala, zaraza, zacjeljuje pazi da cjelokupni organizam normalno funkcionira. Zato mu je potrebno posvetiti više pažnje kako bi pomogli sami sebi. Ostavite se cigareta, izgubite pokoju kilu ako je potrebno i probajte ubaciti vježbanje u svakodnevicu. Ne govorimo o drastičnim promjenama, već i najmanja promjena u pravom smjeru može učiniti čuda.

Foto: Shutterstock

Naspavajte se

Iako nema točnog odgovora na pitanje „Koliko trebamo spavati?“, većina odraslih osoba bi trebala odspavati 7 – 9 sati bez prekida. San ne služi samo za odmor, cijelo tijelo se obnavlja dok spavamo, zacjeljuje mikro rane koje niti ne vidimo i jača organizam. Također, mentalno zdravlje se može popraviti redovnim spavanjem, stoga probajte leći ranije i osigurati tijelu dovoljnu količinu sna kojom ćete se bolje osjećati.

Foto: Shutterstock

Perite ruke

Čak i prije pandemije korona virusa, svaki liječnik je preporučio dobro pranje ruku kao najvažniju stvar koju možemo napraviti da se zaštitimo od bolesti. Redovno pranje ruku je jedan od najvažnijih doprinosa javnom zdravstvu koji, kao pojedinac, možemo pružiti društvu. Koristite toplu vodu i sapun, a u nedostatku nekog od dezinfekcijskih sredstava, pogotovo prije pripreme jela, vožnje u javnom prijevozu, kihanja ili kašljanja, rukovanja otpadom, ili nakon brige o bolesnoj osobi. Također, ako nosite leće, nije dovoljno oprati samo leće, važno je i dobro oprati ruke prije kontakta s očima kako bi smanjili mogućnost širenja raznih zaraza.

Foto: Shutterstock

Redovito posjećujte doktora

Starije generacije su kod doktora išle tek kada su osjetili teže probleme ili kada je već bilo prekasno. Danas znamo da je prevencija najbitnija kod borbe s bolestima i može nam osigurati dugi, zdravi život. S dostupnošću informacija, današnji „klinci“ znaju iskoristiti modernu tehnologiju kako bi došli do informacija na vrijeme i ne ustručavaju se otići na redovni pregled liječniku. Godišnji pregledi su najbolji način da na vrijeme saznate na što treba obratiti pažnju i reagirati na vrijeme. Vaš doktor će tako imati kompletniju sliku općeg stanja i vidjeti promjene koje vama možda neće biti očite.

10 dobrih razloga za health4me Premium

  • Jednostavnost
  • Limiti - 1.000 EUR i 2.000 EUR
  • Ugovorni partneri ili refundacija - diljem svijeta
  • Paketi Zdravlje i Nezgoda Plus osiguranje - u osnovnom pokriću uključeni u basic varijanti
  • fit4life basic ili complete preventivni programi
  • MedEasy - brzo i jednostavno do zdravstvene usluge
  • Trajanje na neodređeno (do 65. godine života)
  • Mogućnost izmjene ugovora na skadenci
  • U slučaju nekorištenja fit4life programa - popust od 50% godišnje premije preventivnog programa u sljedećoj godini!
  • Merkur app - popusti kod brojnih partnera i prijava odštetnog zahtjeva

Svakako je pohvalno ako brinete o zdravlju, ali uvijek potražite i pomoć stručnjaka. Merkur Vam  omogućuje korištenje usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama, bez dugog čekanja na termin, putem novog, sada još bogatijeg health4me Premium dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Sadržaj omogućilo Merkur osiguranje d.d.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije