Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

S prvim mrazom valja se primiti posla bez kojeg ne bi bilo čvaraka, kobasa, pršuta, čurki...

kolinje
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
03.12.2015.
u 12:00

Od kobase, prezvuršta, buđole, pečenice do kulena i kulenove seke

Kolinje je nekad bila zimska svečanost, baš kao što je to ljeti bila žetva. Okupljala je cijelu obitelj, svi su taj dan bili kod kuće. A vrata dvorišta bila su otvorena za sve one koji su dolazili pomagati i uživati u svemu što su tog dana napravili i pripremili. Jer, kolinje je nekad bila i nužnost, tako se spremala hrana za zimske dane.

Kad će se klati, ovisilo je o vremenu, čekalo se da zahladi, da meso ostane zdravo.

- Pomagače koji su dolazili u dvorištu bi najčešće dočekala vatra i vruća voda u kotlovima - prisjeća se tih dana Branimir Tomašić, vlasnik Male hiže iz Mačkovca, i domaćin koji nam je otkrio tradicionalne recepture za specijalitete s kolinja koje i sami spremaju i poslužuju svojim gostima.

Kako izgleda kolinje u Slavoniji i koje tradicionalne recepti po preporuci Branimira Tomašića morate probati ove zime čitajte u novom broju magazina Slano&Slatko!

>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život

>>Od Rovinja do Italije i Zagreba prenosi spoj mediteranske i francuske gastronomije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije