Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAMNEZIJA Znanstvenici identificirali mentalno stanje nakon porođaja i dali mu ime

S bebom iz rodilišta stiže i majčina zaboravljivost

bebe-txt.jpg
Foto: Mišo Lišanin
11.03.2008.
u 19:44

Sto puta na dan ulovim se kako žustro krenem u kuhinju, stanem, gledam oko sebe i nemam pojma po što sam došla. Ključevi auta, sunčane naočale... Moram prekopati cijeli stan prije nego ih nađem. Istovremeno točno znam gdje je svaka od 437 igračaka moje kćeri. Ako pita za zelenog dinosaura s rozim točkama, s kojim se tjednima nije igrala, donesem joj ga za sekundu  govori 35-godišnja Andrea, majka trogodišnje kćerkice.

Kako služiti djetetu
Andrea nije oduvijek bila zaboravljiva. Suautorica znanstvenih knjiga, već prvoga dana nakon povratka s rodiljskoga na poslu se susrela s neuobičajenom amnezijom:  Javila sam se na telefon, bio je za kolegicu, trebala ju je neka Marina. Tri sekunde kasnije nisam se mogla sjetiti tog imena.

Takve rupe u pamćenju počela je primjećivati tek nakon djetetova rođenja. I u tomu nije jedina. Mnogo se mama tuži na iste tegobe  u prvom redu zaboravljanje najbanalnijih činjenica. Američki neurolozi napokon su znanstveno potvrdili da je zaista riječ o medicinskom stanju: dokazali su da iza njega stoji niz hormonalnih promjena, umor i stres zbog brige za dijete. Nadjenuli su mu naziv  mamnezija.

Majka se podsvjesno počinje prilagođavati novom životu, objasnila je voditeljica projekta, neuropsihologinja Louann Brizendine s Massachusetts Institute of Technology. Prioriteti su se drastično promijenili  na prvom je mjestu dijete. Jedina je briga kako "služiti" djetetu, kako zadovoljiti njegove potrebe, kako ga zaštititi i spriječiti opasnost pod svaku cijenu, održati ga na životu, dok sve drugo biva smješteno u manje aktivan dio mozga.

Besane noći
Za trenutke izgubljenosti odgovorni su i hormoni: razina estrogena u trudnoći iznimno je visoka, a nakon porođaja rapidno pada. Iako je estrogen ključan čimbenik u plodnosti, služi i kao neurotransmiter prenoseći informacije do mozga.

Treći ključni uzrok mamnezije, kojega su sve mame bolno svjesne, jest umor. Žene u prvoj godini djetetova života izgube oko 700 sati sna, u prosjeku dva sata na dan, a one koje doje noću, budne su još i više. Usto, dojenje potiče cirkuliranje hormona koji producira blago odsutno stanje.

Ipak, fenomen mamnezije ima i pozitivnu stranu: nakon početne faze zbunjenosti mozak prihvaća novu situaciju i vježba. Rezultat: ženski mozak mnogo bolje od muškoga obavlja više stvari odjednom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije