Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Ruke perete u toploj vodi? Znanstvenici tvrde: Imamo nova saznanja

Pranje ruku
Thinkstock
09.06.2017.
u 11:25

Sudionici istraživanja, tijekom šest mjeseci su ruke prali u hladnoj vodi.

Uvriježeno je mišljenje kako bismo ruke trebali prati u toploj vodi kako bi bili sigurni da će nakon pranja biti čiste i bez bakterija.

Znanstvenici Rutgersa istražili su mogu li se ruke oprati i u hladnoj vodi i ostati čiste. Ddošli su do saznanja da ako peremo ruke najmanje 10 sekundi u hladnoj vodi i sa sapunom, to će ukloniti bakterije s ruku isto kao i pranje u toploj vodi.  

Sudionici istraživanja, tijekom šest mjeseci su ruke prali u hladnoj vodi. Rezultati su pokazali da temperatura vode nije bitna za uklanjanje bakterija s površine ruku, sav posao odradit će sapun bez obzira na to perete li ruke u hladnoj ili toploj vodi.

Donald Shaffner, jedan je od voditelja istraživanja, a pojasnio je kako su rezultati dobra vijest i za uštedu energije. Higijena je i dalje na nivou, a pranjem u hladnijoj vodi uštedjet ćemo i dosta energije, poručio je u priopćenju.  

Komentara 4

DU
Deleted user
13:27 09.06.2017.

uvjek perem ruke u hladnoj i zimi. također se umivam. To mi uvjek godi ujutro tj osviježi i dobro je za kožu.

AU
austrougarskigeneral
14:52 11.06.2017.

perem uvijek toplom vodom

Avatar davcro
davcro
13:12 09.06.2017.

ma neki koliko god da prali ruke, nikad ih neće oprati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije