Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA

Rudnik soli Wieliczka - jedinstveni svjetski turistički fenomen

The Kunegunda Traverse , Wieliczka
Foto: Kopalnia Soli Wieliczka
1/9
16.02.2010.
u 09:46

Nedaleko od poljskoga grada Krakowa nalazi se rudnik soli Wieliczka, danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Poljske.

Rudnik soli Wieliczka najstariji je poljski gospodarski subjekt koji se bavio proizvodnjom soli, a čiji počeci sežu čak do srednjeg vijeka. Stoljećima je bio izvor poljskog blagostanja. Danas je Wieliczka jedna od najpopularnijih poljskih turističkih atrakcija. Nekoliko stoljeća eksploatacije rudnika soli oblikovalo je prostor kakav danas priziva tisuće turista. Ležeći na 9 razina, skriven ispod grada, rudnik doseže dubinu od 327 metara. Podzemlje Wieliczke sastoji se od gotovo 300 kilometara tunela i oko 3000 prostorija.

Turistička ruta, pristupačna za posjetitelje, uključuje posjet 3,5 kilometara dugoj dionici smještenoj između 64 i 135 metara ispod razine zemlje. Impresivan dio rudnika su kapelice koje su sagradili sami rudari i u kojima se dan danas održavaju mise po najavama za hodočasnike. U "slanim" prostorijama rudnika održavaju se i banketi, balovi, konferencije i koncerti pa je samim time rudnik i od velikog kulturnog značaja. Najpoznatija prostorija je dvorana Varšava koja se nalazi na 125 metara dubine, a u kojoj se svake godine organiziraju novogodišnji bal i koncert. 

Rudnik Wieliczka nalazi se na UNESCO-vom popisu prirodne i kulturne baštine od 1978. godine, a povijesnim spomenikom Poljske proglašen je 1994. godine.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije