Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duži životni vijek

Evo gdje najduže žive žene, a gdje muškarci

par
Foto: Shutterstock
1/5
20.05.2016.
u 14:03

 Prosječni životni vijek produžio se u 21. stoljeću za pet godina na globalnoj razini, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Očekivana životna dob u svijetu dosegla je lani 71,4 godine, po godišnjem statističkom izvješću WHO-a. Najveći je pomak ostvaren u Africi. Ondje je očekivana životna dob s 50,6 narasla na 60 godina od 2000. do 2015.

Razlog takvom napretku su kontrola širenja malarije, više lijekova za oboljele od side i unapređenje u dječjem zdravlju. WHO, međutim, naglašava da je napredak nejednak jer ljudi iz siromašnih zemalja i dalje umiru mnogo mlađi nego oni u bogatim.

U razvijenim zemljama novorođenčad može očekivati da će živjeti do osamdesete, a bebe iz subsaharskih zemalja umrijet će prije šezdesete. U mnogim afričkim i bliskoistočnim zemljama još uvijek nema osnovne zdravstvene usluge za sve stanovništvo.

Najkraći životni vijek je u Sijera Leoneu. Očekivana životna dob ženama iz te zemlje iznosi 50,8 godina, a muškarcima 49,3 godine. 

Žene su najdugovječnije u Japanu, 86,8 godina, a muškarci u Švicarskoj, 81,3 godine.

>>Tri 'jutarnja' pića koja će vam osigurati dulji život

>>Nakon smrti supruga žene žive u manjem stresu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije