Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregled

Roditelje će od iduće godine pozivati da dovedu svoje 4-godišnjake na pregled vida

vid
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
13.09.2018.
u 07:12

Cilj je rano prepoznati slabovidnost i početi liječiti na vrijeme kako bi se do polaska u školu odnosno do dobi od sedam godina i formiranja razvoja centra za vid, slabovidnost izliječila odnosno smanjila.

Od sljedeće godine roditelji više neće morati naručivati svoje četverogodišnjake na preventivni pregled na slabovidnost, nego će ih na pregled pozivati iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Time će se, kako je rečeno na konferenciji Ministarstva zdravstva, povećati broj djece u ovom preventivnom programu gdje se broj pregledane djece kreće između 50 i 60 posto.

Ova novost u izvedbi tog preventivnog programa predstavljena je povodom Nacionalnog dana ambliopije, a predstavio ju je dr. Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh i pročelnik Klinike za očne bolesti te bolnice.

Cilj je rano prepoznati slabovidnost i početi liječiti na vrijeme kako bi se do polaska u školu odnosno do dobi od sedam godina i formiranja razvoja centra za vid, slabovidnost izliječila odnosno smanjila.

Valja podsjetiti i da je Hrvatska prva zemlja u svijetu koja je donijela Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Inače, prevalencija slabovidnosti je oko osam posto, a kako je poručio dr. Bušić, slabovidnost otkrivena na probirnom testu daje mogućnost izlječenja do sedme godine života u čak 90 posto slučajeva dok preostaloj djeci se pravovremenom dijagnozom može bitno pomoći.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije