Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Malo čudo"

Robert Veriga bio je prva "beba iz epruvete" u Hrvatskoj, a danas slavi 35. rođendan!

Luka Klun/Pixsell
23.10.2018.
u 16:22

Zahvat medicinski potpomognute oplodnje u Petrovoj bolnici u Zagrebu izveden je samo pet godina nakon prvog zahvata u Velikoj Britaniji

Robert Veriga danas je proslavio 35. rođendan, a prva je beba začeta izvantjelesnom oplodnjom u Petrovoj bolnici u Zagrebu. 

Udruga RODA na Facebooku mu je čestitala rođendan u kojem, između ostalog, kažu kako je on sedma beba rođena u svijetu nakon takvog postupka liječenja neplodnosti. 

Nazivaju ga malim čudom, kako na ovim prostorima, tako i šire:

- Samo možemo zamisliti hrabrost i odvažnost njegove majke Dragice, koja je prihvatila sve rizike tada neizvjesnog, eksperimentalnog i na koncu bolnog liječenja neplodnosti, s izrazito malim izgledima na pozitivan ishod, napisali su u statusu te joj uputili jedno veliko HVALA!  

Prema pisanju 24sata, Robertovi roditelji Dragica i Josip su čak šest godina pokušavali dobiti dijete, no bezuspješno. Sreće su imali s potpomognutom oplopdnjom jer su Roberta dobili iz prvog pokušaja. Mediji su tadašnje medicinske uvjete opisivali kao skromne te kažu da se nisu mogli mjeriti sa svjetskim standardima.

Nazivali su to "eksperimentom zagrebačkih liječnika koji ih je vinuo u medicinski vrh", a Robert svoj dolazak na svijet može zahvaliti dr. Velimiru Šimuniću i njegovom timu. Zanimljivo, dr. Šimunić Robertu je bio i krsni kum.

Robert Veriga na fotografiji ima 24. godine, a fotografiran je u konjičkom klubu
Foto: Luka Klun/Pixsell

U intervjuu za 24sata, Robert je rekao kako je u mladosti u slobodno vrijeme volio svirati gitaru, fotografirati ili s prijateljima igrati stolni tenis u garaži. Kroz osnovnu školu trenirao je i košarku i taekwondo, a matematiku i fiziku imao je u malom prstu pa je išao i na natjecanja. Osim brojeva, velik je fan i životinja pa je još u vrtiću udomio puža i napravio mu kućicu od kutije za cipele.

Opisao se i kao nestašno dijete zbog kojeg su njegovi roditelji nerijetko imali glavobolje pa se prisjetio anegdote s Cresa:

- Dok su starci istovarivali stvari, ja sam nestao. Tražili su me posvuda, a na kraju su me našli u kinu. Imao sam samo četiri godine i nemam pojma kako sam dospio tamo. Oni su siroti umrli od brige. 

Inače, u srpnju ove godine proslavila je rođendan i prva beba rođena medicinski potpomognutom oplodnjom u svijetu - Louise Brown proslavila je 40. rođendan.

 

Komentara 7

BI
binki
18:15 23.10.2018.

E da je željkica bila na vlasti ne bi ti sunca vidio.sretan rođendan

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:52 23.10.2018.

Da se pita klerofasiste, nikad se on ne bi rodio.

TA
taxiico
17:21 23.10.2018.

k'o pravi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije