Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obećavajuće

Rješenje za smanjen libido: Stiže li nova 'viagra' samo za žene?

Foto: Getty Images
23.06.2019.
u 15:51

Seksualna disfunkcija utječe na samopoštovanje žena, njenu sliku o samoj sebi i svome tijelu te na odnos s partnerom

Čini se da stiže rješenje za žene koje muku muče s problemom smanjenog libida. Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je novi lijek Vyleesi tvrtke AMAG Pharmaceuticals za vraćanje seksualne želje proizveden za žene.

Radi se o bremelanotidu koji se u organizam unosi injekcijom neposredno prije seksa. Namijenjen je liječenju žena u premenopauzi i ženama s poremećajima hipoaktivne seksualne želje  gdje nedostatak interesa za seks može uzrokovati značajne poteškoće u životu žene.

Klinička psihologinja za bihevioralnu medicinu na Sveučilišnoj bolnici u Clevelandu Sheryl Kingsberg kazala je kako joj se obraćaju mnoge žene 'bez seksualnog apetita' te da mnoge od njih misle da taj problem pogađa samo njih. Međutim, nisu svjesne da se radi o velikom i jako rasprostranjenom problemu koji pogađa između 8% i 10% žena. 

- Seksualna disfunkcija utječe na samopoštovanje žena, njenu sliku o samoj sebi i svome tijelu te na odnos s partnerom - pojasnila je za CNN. 

Bremelanotid nije prvi lijek koji je odobren u tu svrhu. Lijek iz skupine flibanserina, prodan pod nazivom Addyi tvrtke Sprout Pharmaceuticals, odobrena je u kolovozu 2015. Međutim, lijek nije široko korišten, djelomično zato što ga žene nisu mogle uzimati u kombinaciji s alkoholom.

Najčešće nuspojave lijeka su mučnina, glavobolja i crvenilo, ali ne u mjeri da bi nuspojave nadmašile prednosti samog lijeka. Vyleesi će na američkom tržištu biti dostupan od rujna, ali još uvijek se ne zna cijena novog preparata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije