Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREHRANA

Rješenje za pušače: Vitaminom B spriječite pojavu raka pluća

pušenje
Arhiv VL-a
16.06.2010.
u 17:52

Rak pluća među najčešćim je bolestima u svijetu i gotovo u 90 posto slučajeva uzrokuje ga pušenje cigareta.

Dobra vijest za pušače – kako se u njihovoj krvi povećava količina vitamina B, tako se smanjuje rizik od pojave raka pluća, navodi se u studiji koju su proveli znanstvenici Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC). Prema njihovu istraživanju, u kojem je sudjelovalo oko 400 tisuća ljudi, visoke razine vitamina B smanjuju rizik od raka za pola, što prema njihovu mišljenju objašnjava zašto neki pušači nikada ne obole od raka pluća.

Rak pluća je među najčešćim bolestima u svijetu i gotovo u 90 posto slučajeva uzrokuje ga pušenje cigareta. Godišnje ubije više od milijun ljudi. No poznato je da ovaj oblik raka pogađa i ljude koji nikada nisu pušili, kao i one koji su odavno prestali pušiti, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu American Medical Associationa.

Zbog toga je i provedeno navedeno istraživanje koje je otkrilo povezanost niske razine vitamina B u organizmu i pojavu raka.
- Ovo upućuje na činjenicu da prehrana može imati ključnu ulogu u sprečavanju raka pluća – zaključio je autor studije Paul Brennan.

Komentara 3

TA
tajči4
21:51 16.06.2010.

pa naravno da hrana igra veliku ulogu u sprečavanju svih bolesti od gripe do ovih najopakijih,svaki dan jesti friško skuhano makar to bila ajmprem juha ako si ju ti skuhao doma bolja je nego neki smrdljivi komad brzinske pizze ili nečeg takvog.Pa malo najobičnijih rezanca ako nema vremena za kuhanje prave juhe,krumpir na sto načina također tjestenina nešto mesa ipovrća i šta ćeš više, sto puta bolje od nekakvih klica integralnih ovih i onih pa light proizvoda i ne znam čega sve ne.Naravno puno češnjaka i to je to

FR
frabrne
23:13 16.06.2010.

znaci moram poceti piti pivu jer ona ima dosta vitamina B. :)

MY
mycropht
22:43 17.06.2010.

Sad samo treba čekati cigarete s dodatkom vitamina B.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije