Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIKA ZNANSTVENIKA

Rizik od smrti usporava nakon osamdesete

Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
30.06.2018.
u 07:51

Pet različitih istraživačkih timova ustanovilo da nakon 105. godine života rizik od smrti čak pada, a rad je objavljen u magazinu Science

Koliko godina čovjek može maksimalno doživjeti? Do neki dan odgovor je bio 114,9. Taj je podatak rezultat znanstvenog rada i zaključak istraživanja koje je sada dobilo – “demanti”. Kao odgovor na tvrdnju da je čovjekov životni maksimum 114,9 godina znanstvenici su se udružili u pet različitih istraživačkih timova te iznijeli zaključke svojih istraživanja, koji opovrgavaju da čovjek ima dobni maksimum i da je upravo na spomenutoj granici, objavili u cijenjenom magazinu Science.

Jan Vijg: Kakva travestija!

Nastala je polemika, i to čak i uvredljiva, barem prema izjavama ključnih sudionika obaju istraživanja koje prenose inozemni mediji. Dokad čovjek može živjeti i ima li uopće granicu, jedna je od vječnih intriga i predmeta istraživanja. Posljednji znanstveni odgovor, spomenutih 114,9 godina, dobio je stoga brzo svoje kritičare, ali i “kontru” u istraživanju u kojemu je sudjelovalo 3836 stanovnika Italije starih najmanje 105 godina. Štoviše, taj je rad donio još jedan zaključak: rizik od umiranja usporava se nakon 80. godine, a nakon 105. štoviše čak i – pada. Izazov je to, među ostalim, i Gompertzovu zakonu porasta. Tako se dosad smatralo da se rizik od smrti udvostručuje sa svakih osam godina života; sa 68 godina iznosi dva posto, sa 76 godina četiri posto itd. Međutim, ovaj rad poručuje da, umjesto daljnjeg rasta rizika od smrti, on počinje stagnirati, a potom čak i lagano padati. Doduše opada nakon 105. godine, ali dokazuju da dalje ne raste.

– Dokazi pokazuju da nema granice. Trenutačno balans dokaza sugerira da, ako postoji granica, onda je iznad 120 godina ili mnogo više, a možda je i nema – prenosi Guardian izjavu profesora Jim Vaupela s njemačkog Max Planck Instituta za demografska istraživanja koji je jedan od autora istraživanja.

Rad koji su ovim svojim nalazom “pokopali” jest onaj genetičara Jan Vijga čijih 114,9 godina kao životni maksimum čovjek je inače također objavio ugledni znanstveni časopis Nature. Spomenuti medij pak prenosi i njegovu izjavu o radu kolega koji izazivaju njegov zaključak:

–To je najgori istraživački rad koji sam ikad pročitao u magazinu Science. Užasnut sam da magazin koji visoko cijenim objavi takvu travestiju – oštra je izjava koju prenose strani mediji kao reakciju Vijga, inače znanstvenika s newyorškog Albert Einstein College of Medicine.

Popis najstarijih ljudi

Njegov je rad sa zaključkom o maksimalno 114,9 godina za čovjeka temelji se na proučavanju međunarodne baze dugovječnosti, popisom najstarijih ljudi koji su umrli konkretne godine. Utvrdio je da se maksimum doživljenih godina povećavao između 70-ih i 90-ih godina, a s novim interpretacijama i radovima poručuje se kako je taj zaključak bio pogrešan. Stoga je smrtnost odnosno dugovječnost čovjeka ponovno opća tema.

Igor Rudan: Nakon rasta, slijedi li raspad?

“Ono što su otkrili nemalo ih je iznenadilo, baš kao i svjetsku znanstvenu zajednicu. Rizik od umiranja doista se eksponencijalno povećava od 15. do 80. godine, dakle raste sve brže i brže iz godine u godinu. No, nakon 80. godine taj rizik, iako i dalje raste u apsolutnom iznosu, relativno gledajući, ipak počinje usporavati i prestaje biti eksponencijalan.

Štoviše, nakon 105. godine rizik za umiranje svake iduće godine više uopće ne raste, čak ni apsolutno, već ostaje isti, ili se iz godine u godinu čak i malo smanjuje. Ovo je jako zanimljivo jer znamo kako su ljudski rast i razvoj od prve stanice, od koje kreće svaki ljudski život, pa do dosezanja konačne visine, vrlo precizno programirani. No, nije sasvim jasno da li je nakon toga programirano i starenje, ili nakon završetka rasta i razvoja jednostavno slijedi “raspad sustava”, bez ikakvog programa ili upute, gdje zapravo treba i očekivati da sve počne kaotično i eksponencijalno propadati”, komentirao je na svojem Facebook profilu naš cijenjeni znanstvenik Igor Rudan.

1/9

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

LU
Lujo123
10:30 30.06.2018.

je, najmanji rizik od smrti je oko 200-te godine, točno! Još nisam čul kak je neko odapel s 200 let - pravih li znanstvenika, a i novinara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije