Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistike

Ribari, veterinari, zavarivači... Ovo je deset najopasnijih poslova na svijetu!

Privatna arhiva/Shutterstock
22.01.2019.
u 15:40

Nakon što je u Jemenu poginuo osječki pirotehničar Goran Vekić (38), ponovno se aktualiziralo pitanje najopasnijih poslova.

Ukupno je u Jemenu poginulo pet osoba nakon što je eksplodiralo vozilo za uništavanje mina. Istražili smo što kažu statistike i istraživanja. Koji su poslovi najopasniji na svijetu? 
10. Jahači bikova 
Ovo je vrlo popularan sport u Americi i Australiji, a oni koji se time bave profesionalno, zarađuju milijune. To je i sport s najvećim rizikom od ozlijeda za ljude. Kako kaže šest australskih istraživanja, jahanje bikova u posljednje se vrijeme sve češće povezuje s opasnim ozljedama prsa i mozga. 

9. Piloti i inženjeri leta
2015. godine 62 posto svih preminulih žrtava koje se povezuju s avionima su članovi posade, a ostalih 38 posto su putnici, kaže Trasportation Safety Board iz Kanade. 
8. Radnici koji rade sa građevinskim željezom
Ovdje rizik predstavljaju visine, zidovi koji se ruše, velike željezne konstrukcije... Primjerice, u Americi je ovo šesti najopasniji posao koji je do sada uzeo život više od 100,000 radnika. 
7. Ribolov u dubokom moru
Rizik da se pogine obavljajući ovaj posao vrlo je visok. Ribari se moraju nositi s nepredvidivim pojavama, poput otvorenog mora, daleko od medicinske pomoći. Najviše ribara pogine od gušenja. 
6. Veterinari
Ovdje je najveći problem zapravo mentalno zdravlje. Veterinari imaju četiri puta veći rizik od samoubojstva, zbog velikog stresa i emocionalnih problema koji se vežu uz eutanaziju. 

5. Radnici koji rade na krovu
Većinu radnog vremena provode na krovovima visokih zgrada i kuća, a istraživanje 2017. pokazalo je ovi radnici pet puta češće poginu na poslu nego policajci. 
4. Rad na naftnim bušotinama
Visina, teška oprema i opasni materijali samo su neki od rizičnih elemenata ovog posla. Iznenađujuće, najveći uzrok smrti je sudar vozila. Umor i putovanje po nepreglednim terenima najčešći su uzroci nesreća. 
3. Podvodno zavarivanje
Električna energija i voda dvije su stvari koje se obično ne smiju povezivati,  a onima koji rade ovaj posao to je svakodnevnica. Podaci iz Amerike govore kako ovi radnici umiru 40 posto češće nego ostali Amerikanci. 
2. Smetlari
U Americi je ovo peti najopasniji posao, a podaci govore kako radnici najčešće izgube život tako što padnu s vozila ili ih udari vozilo dok su na poslu. Drugi uzroci su strojevi s kojima su u doticaju. 
1. Drvosječe
Još gore od toga da morate sasjeći drvo jest upravljanje strojevima dok ste u zraku i morate rezati granje i slično. Istraživanje tvrtke Globe and Mail kažu da je u pet godina na ovom poslu poginulo 57 ljudi, a ovo je drugi najopasniji posao u Kanadi. 

Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije