Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Restoran otvorili zbog kuhara Palfija, da mu bude tek 150 m od kuće

26.10.2017.
u 16:57

Patka confit – sporo pečeni pačji batak, pire od korijena celera, cikla pečena na sijenu stoji 75 kuna. Ragu od tune je 50, a file lososa s prilozima je 80 kuna. Odlične cijene!

Čakovec, centar. Novi moderan bistro-restoran. Gosti ulaze, izlaze, gužva je, taman završava Tjedan restorana. Rijetki znaju da je ovo mjesto tu u njihovu gradu isključivo zbog – kuhara. Obično ljudi otvore restoran pa traže tko će raditi.

No, u čakovečkoj Mundoaki priča je počela od kraja. Ukratko, Marko Palfi (36), kojeg mnogi znaju s TV-a kao finalista Masterchefa, šefovima u Zagrebu dao je otkaz:

– Godinama sam gastarbajter, cijeli život odvojen od žene i klinaca, idem natrag kući... – kazao je Palfi u kuhinji zagrebačke Mundoake u Petrinjskoj. Američki vlasnici Tom Novak i Jimi Pierre Antoine nagovorili su ga:

– Marko, O.K. Shvaćamo da se želiš vratiti u rodni grad. Ali, ajmo’ ovako. Previše te cijenimo da bismo te pustili samo tako. Mi ćemo ti otvoriti restoran, samo nam reci iz kojeg si grada.

– Iz Čakovca.

– Otvaramo tamo! – rekli su vlasnici iz New Yorka.

Obećali, ispunili pa su 150 metara od njegove rodne kuće u Čakovcu lani otvorili Mundoaku.

– Puklo je u meni kad me kći pitala: “Tata, zašto ideš u Zagreb?” Objasnio sam da moram zaraditi novac, da moram platiti račune, a ona se okrenula, otišla po svoju kasicu s kovanicama pa ju je donijela i rekla: “Tata, evo ti novac za račune”... – kaže Palfi na terasi svojeg restorana u Međimurju.

– Čuj, lud sam za kuhanjem. Od 13. godine džeparac sam umjesto na bicikle i traperice trošio na kupnju na placu. Jednom sam punih 15 sati kuhao temeljac. Problem je bio što sam kuhao u novom stanu, taman smo kupili kauč. I krčkao se taj temeljac, želio sam ga reducirati na pet posto i zatim tim sirupom premazati teleće koljenice. Kad je supruga došla kući, zamalo mi je glavu otkinula – smije se čakovečki chef.

– I danas zavjese imaju miris tog temeljca – dodaje gospođa Palfi.

Restoran je poznat po tome da se za stotinu kuna mogu pojesti dva tanjura, specijalitet su im rebra s roštilja s kremastom salatom od mrkve i zelja ili međimurski picek iz azijske marinade pečen na koži sa zapečenim međimurskim krumpirom.

– Naš steak zna biti i po dva mjeseca na zrenju prije nego što dođe na stol. Cijena? Između 120 i 150 kn.

Zanimljivo je ovdje što nema – biranja priloga. Tanjur je gotov.

– Na njemu je sve što čovjeku treba, sva su jela kreirana u cijelosti, svi elementi koji su gostu potrebni.

Specijalitet im je i parfe od gusje jetre koji se kuha između 68 i 72 stupnja.

– Radim i po 15 sati, legnem u krevet pa razmišljam veselo što ću sutra opet kuhati gostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije