Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusna hrana

Restoran Inst@food: Burgeri s francuskom salatom, palačinke i prva napoletana preko Save

Željko Hladika/Pixsell
13.04.2021.
u 07:00

Novi Insta@footd na Kajzerici u ulici Podbrežje X. spojio je najtraženija jela na isti meni

Zagrebački kvartovi zaokružuju gastronomsku ponudu, na restoranskoj karti metropole niču nova mjesta, prvenstveno namijenjena – susjedima. Hrana nije pretenciozna i skupa, a uz to je nadohvat ruke. Na Kajzerici je ovih dana otvorena prva kvartovska pizzerija. Uostalom, i Novi Zagreb je s restoranom Inst@food dobio prvo mjesto s pizzom napoletana, dosad je s one strane Save nije bilo. – Pizza, burger i palačinke najtraženija su jela, a najčešće ih konzumira mlađa i urbana populacija. Tu smo ih spojili na jednom mjestu. Inst@ food sugerira da su jela relativno brzo na stolu. No, naša je priča drukčija, pokušali smo u zadanom i već svima poznatom formatu napraviti nove stvari. Primjer je burger s francuskom salatom, koja je ionako jedna od prvih asocijacija na zagrebački stol. Takav nitko drugi ne radi – kaže vlasnik Domagoj Delač (42).

Susjedima dijelili hranu za probu

Odrastao je u Tkalčićevoj ulici, stolovi terasa i gosti sinonim su za njegovo djetinjstvo.

– Otkad znam za sebe, na terasama sam kafića i restorana. Bilo je to najljepše moguće djetinjstvo, živjeti u ulici bez automobila, u ulici u koju dolazi cijeli grad, cijeli svijet. Moje je bilo samo izići iz kuće – priča vlasnik Inst@fooda. Vodio je nekoliko hotela, a proteklih godina vodio je s partnericom trolist zagrebačkih kavana pod nazivom “Kak se šika”.

Foto: Željko Hladika/Pixsell

– Restoran je bio logičan slijed ugostiteljskog puta. Uz sav posao koji imam, a bavim se primarno konzaltingom, kuhanje mi je strast.

Što kažu susjedi?

– Susjedima smo doslovce dijelili hranu kad smo sastavljali meni. Isprobavali smo svaku stavku svakog jela, jednu po jednu. I otvorili tek kad su susjedi dali zeleno svjetlo. Dijelili smo u kvartu klopu, davali ljudima da isprobaju pizze, burgere, palačinke... I njihovo mišljenje bilo nam je mjerodavno radimo li dobro ili trebamo raditi drukčije. Ionako je to hrana koju će oni jesti.

Inovacija u Hrvatskoj: Novo rješenje za restorane i kafiće - beskontaktni menu i još mnogo toga!

1/4

Je li bilo nezadovoljnih kušača?

– Zamjerki nije bilo. Zaista smo sve recepte osmislili sami. Stojimo iza cijele priče, nismo išli po uhodanom receptu ili kopirali druge.

Po čemu ste posebni u gradu?

– Krenimo od pizze, mogu se na prste ruke nabrojiti pizzerije u metropoli koje imaju kultnu napoletanu. Tijesto je dva dana odležano, od najskupljeg “zero-zero” brašna, a brižno ga radi pekar Marjan iz Dugog Sela. Neko vrijeme stoji na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku. I tako ukrug. U sredini je tijesto tanko, ima hrskave rubove, ali ne smije biti gnjecavo. Gostima se svidjelo jer je bolje od onih na kakve su navikli. Nazive naših pizza prate i namirnice. Pa je tako na dalmatinskoj pizzi tuna, uz kapare, rikolu, češnjak i maslinovo ulje s Brača. Na istarskoj pizzi je istarski pršut i ulje od tartufa iz Buja, na slavonskoj pizzi je baranjski kulen... Bio nam je cilj da svaka pizza osim naziva ima i sastojke iz kraja po kojem nosi ime.

Francuska salata iz Duge Rese

Pizza-majstor, odnosno CEO za pizze Marko Singer (44) iz Gornje Kustošije kaže:

– Tražili smo što bi moglo biti drukčije, autohtono, nešto što gosti još nisu probali. Razmišljali smo što ide na početku na pizzu, što u sredini, a što na kraju. Istraživali smo kako će špek biti hrskav, kada ćemo dodati kulen da ne bude prepečen, a kada na pizzu staviti kalamata masline, poznate po ljubičastoj boji te glatkoj i mesnatoj teksturi, a da ne budu smežurane kad gostu dođu na stol – priča Singer.

Burgere radite s francuskom salatom, toga se još nitko nije sjetio?

– Sastojci ne moraju biti pretenciozni, već se moraju uklapati. Neki u burgere stavljaju bademe, a oni se ne uklapaju u harmoniju okusa. Naše najtraženije jelo je zagrebački burger u kojem je baza domaća francuska salata. Zaista je domaća, recept je od šogorice Renate, tajna francuske salate je ionako vrhnje, a njezino je domaće iz Duge Rese. Uostalom, iz njezina su vrta i mrkva, grašak i krumpir koji idu u francusku salatu. Uz nju, u burgeru su jalapeño papričice kojima dobivamo kontrast blagog i ljutog. Juneća vratina je od susjeda prekoputa Avenije Dubrovnik, iz sjajne mesnice “Antonio” iz Savskog gaja. I kod burgera smo nastavili s lokalnom pričom, pa u zagorski burger idu i domaće suhe šljive. Zvijezda menija je i sendvič s piletinom, u koji idu otkošteni batak i zabatak napacani u marinadi, peče se na roštilju i u njega ide aioli umak s majonezom, vrhnjem i češnjakom. Imamo susjeda koji može pojesti tri komada... A ni takav sendvič ne rade drugi. Školarci, koji su u neposrednoj blizini, a tu je osnovna škola i dvije gimnazije, najviše traže nuggetse i pomfrit – kažu u Inst@foodu.

Foto: Željko Hladika/Pixsell

Na meniju je i tzv. doručak šampiona, a riječ je o burgeru, narančinu soku i kavi po izboru. Cijena mu je 49 kuna. Palačinke se mogu složiti po vlastitoj želji. Nadjeva je mnogo, od Linolade, Nutelle, plazma keksa, Orea i Snickersa do Kinder Buena, Pinguija, Maxija sve do napolitanki.

– Palačinke su moj zadatak, zadužena sam za šank, nuggetse, pomfrit i palačinke. Studiram ugostiteljstvo, a volim raditi za šankom, biti s ljudima. Hrana mora i lijepo izgledati, pa uživam radeći palačinke – ističe Elizabeth Antunović (24) iz Velike Gorice i dodaje:

– Idealna kombinacija su Linolada, maslac od kikirikija te šumsko voće kao preljev. Kad dođem kući, sestre mi znaju reći da mirišim po palačinkama. I zaista je tako, pečem ih cijeli dan. Uz njih troje, u restoranu rade i Jasmina, Katarina i Matija.

Foto: Željko Hladika/Pixsell

– Teta Mirjana, koju zovemo Ines, pomaže nam oko svega. Mene i brata čuvala je kao klince, išli smo zajedno svako ljeto na more u Privlaku, a danas nam pomaže savjetima, bez nje bi sav posao bio puno teži – govori Delač.

Lani je živio gotovo godinu dana u La Valletti, na Malti, a dio života proveo je i u Los Angelesu i Miamiju.

Kakva je tamo hrana?

– Na Malti, gdje sam vodio jednu veliku tvrtku, najbolji restoran u njihovoj metropoli je onaj s – leskovačkim roštiljem. U Miamiju biftek prelijevaju raznim umacima kako bi dobili okus kakav mi ovdje poznajemo. U Hrvatskoj je meso nevjerojatno kvalitetno, složit će se s time i naši chefovi, i zato je naša domaća hrana toliko sočna te imamo problema kad odem van.

Tko vam je u ova prva tri tjedna bio najpoznatiji gost na terasi?

– Robert Prosinečki... I on nam je susjed!

Ogrebotine na parketu je lako popravila - orahom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije