Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi lokal

Restoran Black Piggy: 'Odlučili smo se za koncept koji nema nitko drugi, crnu svinju i vafle'

Marko Lukunić/Pixsell
15.03.2021.
u 16:20

Bojan i Monika Križić usred pandemije u zagrebačkoj Tkalči otvorili su Black Piggy

Bez sumnje, onaj tko sada odluči otvoriti novi ugostiteljski lokal iznimno je hrabar. Krajnja neizvjesnost oko pandemijskih mjera iz tjedna u tjedan, izostanak turista i prošlogodišnji potres koji je zagrebačke ulice praktički ispraznio nisu okolnosti koje ulijevaju optimizam. No raditi se mora i rad treba podržati, a u ovom novom normalnom, koje za sve nas već predugo traje, mora se biti i originalniji nego ranije kako bi se održali u ugostiteljstvu koje traži posebnu predanost vlastitoj priči. A za Bojana i Moniku Križić ta priča je crna svinja i – vafli. Vidjevši da se otvorio takav lokal u zagrebačkoj ugostiteljskoj ulici, Tkalčićevoj, otišli smo pogledati Black Piggy.

– Crnu svinju ovdje nema nitko! I to je bio razlog zašto smo se odlučili otvoriti. Jer, ako si isti kao i svi drugi, nema to previše smisla, ovako mislim da s drugačijom ponudom, velikom terasom koju možemo ovdje imati, možemo uspjeti. Mislim, ako ne možemo uspjeti u Tkalčićevoj, gdje ćemo onda? I ovo mora uskoro prestati, računao sam, barem će se nešto turista vratiti na ljeto, nema se što čekati – govori nam Bojan u svojem lokalu koji se nalazi odmah do popularnog šrilankanskog restorana Curry Bowl.

Ivan Pažanin otvara restoran: ' Vjerujem da će biti gostiju, da će sezona biti dobra i da će nas vratiti gdje pripadamo'

1/8

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

– Nisu nam konkurencija ni mi njima, to je i kvaliteta Tkalčićeve, puno je lokala koji se međusobno ne “tuku”, ima mjesta za najrazličitije ponude. No neki nisu izdržali, zatvaraju, ali što je Tkalča, svjedoči i činjenica da u zatvoreni lokal odmah ulazi netko drugi, s nekom novom pričom. Često, međutim, ljudi se preračunaju, misle da je ova ulica eldorado za ugostiteljstvo. Nije, odnosno može biti ako znaš što radiš i držiš se toga što si zamislio – govori nam Bojan dok peče tomahawk za neke od prvih svojih gostiju jer lokal je otvoren tek minulog tjedna.

Fajferica, zdrava ali skuplja

Prepoznat ćete ga lako, logotip koji sasvim odgovara imenu novog restorana Tkalčićeve ulice.

– Pa jasno da jedini logotip može biti onaj s crnom svinjom! I tako sam ja to zamislio, predao dizajnerima, a oni su, eto, bili kreativni i ispalo je dobro. Sad još da se prepozna kvaliteta mesa koje dolazi iz Đakova, crna svinja nije postala poznata bez razloga, kvalitetnija je, ima i više omega-3 kiselina, uz sve ostalo zbog čega i jest nešto skuplja – objašnjava nam vlasnik Black Piggyja.

Općenito, ova naša autohtona pasmina, još poznata i pod imenom fajferica po grofu Karlu Pfeifferu koji ju je uzgajao planski u Orlovnjaku pored Osijeka 1860. godine, ima veliki ugled i sve je traženija. Zbog toga joj brojnost na domaćim farmama sve više raste. Ima bolja senzorna, tehnološka i kvalitativna svojstva, tamnije je boje, čvršćih mišićnih vlakana, znatno višeg udjela unutarmišićne masnoće, a postotak otpuštanja mesnog soka manji je u odnosu na druge pasmine koje se uzgajaju u Hrvatskoj. Te su osobine njezino meso učinile poželjnim artiklom na stolu svakog gurmana, a i Križići se nadaju da će već to biti dosta da se privuku prvi gosti.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Cijene su očekivano nešto više od sličnih mesnih jela drugdje, odresci T-bone, tomahawk, ribeye, club steak i vratina su od 80 do 120 kuna. Pogotovo su dobra ponuda burgeri – u ponudi ih je šest već od 44 kune, koliko stoje Bacon, Onion i Cheesy, završavaju sa 77 koliko stoji Monster, u sredini su Black Piggy i Devil koji su po 52 kune, što je doista fer cijena s obzirom na meso od kojeg su napravljeni te u odnosu na doista brojčano iznimno jaku konkurenciju u gradu.

Uz meso crne svinje tu je i nekoliko jela od piletine koja se nabavlja s OPG-ova, no koja očito u društvu slavonske crne svinje funkcionira više kao grickalica uz piće. I čini se da su stripsi prženi s cornflakesom ili pileća salata također za pristojnih 45 i 40 kuna sasvim solidna ponuda. Svako jelo poslužuje se jednostavno ali prikladno aranžirano na dasci uz nešto pečenog krumpira i povrća. Ponuda pića skromnija je ali kvalitetna, teško je prigovoriti Petračevoj graševini ili Karizmi, slično kao i pivima Varionice, među kojima je i njihov Papak koji potpisuje Mate Janković.

– Ne želimo da ponuda ostane samo na mesu pa smo se odlučili i za nešto drugo, opet nešto što drugi nemaju, a to su vafli. To je dobro i zahvalno jelo s kojim je već bilo nekih pokušaja, no vjerojatno se pogrešno mislilo da se više radi o nekom street foodu. Ne baš, treba sjesti i vafl pojesti kao normalno jelo – objašnjavaju Križići.

Hrskavije ili slabije pečeno

Na praktično globalno jelo koje se ponajviše povezuje s Belgijom odlučili su se i zato što je fleksibilno, nije vezano samo za jedan tip okusa, može biti slatko ili slano.

– Već sad nudimo upravo takav jelovnik što se vafla tiče, možeš ih pripremati gotovo s čim hoćeš, hrskavije ili slabije pečene, a ne moraju nužno funkcionirati kao desert ili samo kao slatkiš umjesto kolača. Imamo već sada i slane, i zbog ljudi koji ih takve vole, ali i zbog toga što na njima namjeravamo temeljiti doručke na koje isto jako računamo. Nema puno mjesta koja nude doručke, oni koji ih rade to čine stvarno dobro, no opet je taj prostor dovoljno širok da se može biti različit. Upravo na slanom vaflu namjeravamo temeljiti naše doručke – kaže Bojan.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Club Waffle Sandwich stoji 35 kuna, Crispy Chicken Waffle je 40 kao i nekoliko vrsta slatkih vafla koji se kombiniraju od jagoda, banana, sladoleda, Oreo keksa, Ferrero ili Kinder Bueno čokolade, sladoleda. Ne može se reći – za cijenu prosječnog obroka iz dostave u Zagrebu dobije se pozamašan komad ovog jela koje možete naručiti i kao neku svoju kombinaciju sastojaka koji se nude. Ponuda novog restorana u gastronomski i dalje vrlo bogatoj Tkalčićevoj jest drugačija, odmaknuta od sve klasičnije ponude burgera ili drugog roštilja.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

– Vjerujem u to, morali smo pokušati. Iako je sada vrijeme takvo kakvo jest, šteta bi bilo ostaviti lokal u ulici koja će se sigurno malo-pomalo vraćati na staro. Ne služi nas baš ni vrijeme, hladno je, no bliži se ljeto, valjda će ono donijeti malo gužve i turiste koji će valjda radije sjesti pa probati nešto što je autohtono i naše nego nešto što uglavnom imaju kod kuće. A ovdje nudimo crnu slavonsku svinju, domaće pivo i vino, univerzalno jelo vafle kojemu mi dajemo neku svoju interpretaciju, a možete ih oblikovati i sami. Protiv prirode se ne može, ali nadam se da će nas poštedjeti pa ćemo ostati otvoreni i vidjeti punu terasu – kaže Bojan Križić.

 Sami napravite sredstvo za čišćenje prozora prije proljetne generalke!

Ključne riječi

Komentara 1

K0
Konjina2.0
07:28 16.03.2021.

niste vi baš bistri dragi moji... Ali ajd, barem imate love za ovu reklamu itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije