Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusna hrana

Restoran Baltazar: 'Bio je kod nas i Stipe Miočić i odmah rekao da će sam ispeći ćevape'

Marko Lukunić/Pixsell
22.02.2021.
u 16:30

Zagrebački 'Baltazar' uskoro ulazi u četvrto desetljeće, a od prvog dana vodi ga Slobodan Baltazar Čimbur

Čudotvorni kolač zove se jedna od epizoda Profesora Baltazara. U trenutku kad ga razbojnici nehotice stave u usta, postaju – dobričine, a njihov vođa glavni dobročinitelj Baltazar-grada. Zagrebački Baltazar, jedan od najčuvenijih i najstarijih restorana u metropoli, ovih dana ulazi u četvrto desetljeće. Torte će uskoro biti, bit će i čudotvornih kolača, ali Baltazar s Profesorom nema puno veze. – Ja sam Baltazar, to mi je krsno ime! Ime restorana nema veze sa simpatičnim nacrtanim znanstvenikom. Javljali su se svojedobno i filmaši, tražili autorska prava za ime, a onda sam im pokazao krsni list. Na njemu piše – Baltazar. To sam ja – veselo priča Slobodan Čimbur Bobo (68), vlasnik Baltazara. I sam – Baltazar.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Grah i luk u osam, pa na posao

Sjećate li se prvoga gosta koji je prije četiri desetljeća ušao u restoran?

– Kako da ne! Bila je subota navečer, meni 29 godina, uletio sam u ugostiteljstvo grlom u jagode sa suprugom Mirjanom. Bila je to večer u kojoj sam prošao cijeli kvart uzduž i poprijeko i susjede molio: ‘Čuj, daj mi salate, nestalo je...’, pa nosio u kuhinju. Kad bih vidio da još što nedostaje, trčao bih kod drugog. Našetao sam se po Novoj Vesi te prve večeri. U kuhinji je malo toga bilo... Kuhala se francuska klopa, bifteci, lungići u umaku. Naslijedili smo meni od bivšeg vlasnika, bila je 1981. godina...

Hrvatska diskografska udruga pokrenula je novi glazbeni projekt 'Diskografsku spajalicu:

1/3

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Tko je bio prvi kuhar? Znamo da su kroz Baltazar prošli mnogi danas vrhunski kuhari, od Tomislava Špičeka, Mate Jankovića, Antonija Šelendića...

– Prvi kuhar bio je Vlado Kutnjak, njega je znao cijeli Zagreb. Špiček je kasnije u ovoj kuhinji počeo stjecati prvu slavu, Mate Janković je također tu startao. I iz naše se kuhinje vinuo u Masterchef pa dalje u zvijezde. Toni Šelendić danas kuha u New Yorku, tu je i Motohiko Mochizuki, kod nas je kuhala i mlada generacija poput Filipa Popovića i Darija Bionde... Posljednjih godina ovdje sjajno kuhaju naši Mić i Mladen. Pitao me nedavno Marin Rendić zašto me kuhari toliko vole. Rekao sam mu valjda zato što sam im bio drag šef, a vjerojatno i stoga što su ovdje nešto i naučili – kaže Bobo.

Sin Igor Čimbur (37) dodaje: – Odrastao sam motajući se među kuharima, tata je već vodio Baltazar kad sam ja rođen. Sjećam se našeg prvog šefa Ratka, ali i Vlade Kutnjaka. On bi već u osam pojeo grah, luk, a onda bi se bacio na posao. Neko smo vrijeme u restoranu imali i bilijare. A kako sam ja cijele dane igrao, već s deset godina rijetki su bili gosti koji bi me mogli pobijediti. Stao bih na stolac i odigrao potez, i nitko mi nije bio ravan. Bio sam atrakcija Baltazara – kaže Igor.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Baltazar su voljeli premijeri, predsjednici, i lijevi i desni. I srednji. I znani i neznani. Zašto?

– Kažu mi da dolaze tu zato što je klopa sjajna, što tu uvijek dobro jedu – ističe Bobo. – Susjed Mačak, tako smo ga zvali, dolazio je od prvog dana. Uvijek je volio punjeni lungić, a bio je toliko velik da bi on i supruga pojeli jedan i bilo im je taman. Sklapala su se tu prijateljstva, s gostima smo starili, naši klinci su odrastali, a prijateljstva su išla toliko daleko da smo se i privatno družili, išli na ljetovanja, na skijanje, društvo koje se družilo. Puno se toga dogodi u 40 godina.

Kakav ste vi kuhar?

– Ja? U teoriji sam dobar, a i praktično ako treba. Pa i bedak bi naučio nakon toliko godina (smijeh). Forte Baltazara su steakovi, riba. Taman kad smo razgovarali, u kuhinju su stigle dvije divovske grdobine. Jedu se ovdje i tatarski bifteci, a sezonski krvavice, buncek, šparoge, vrganji... Stalno nešto novo dolazi u kuhinju.

Doba je dostava, restoran će još neko vrijeme biti zatvoren zbog pandemije, a što vi jedete za gablec?

– Danas je mladi kelj sa suhim rebricama. To je divota... I u krvavicama smo guštali.

Što vam je strast?

– Lov! Prijatelj bi znao uhvatiti fazana pa ga donijeti u kuhinju. Imali bismo tu večer sjajnu juhu i paštetu. S Cresa znam donijeti divlju svinju, pa radimo gulaš, pečemo na ražnju...

Poznati ste po vinoteci s nizom etiketa. Koje su vam boce kapitalci?

– Krauthaker, graševina, kasna berba iz 1992. Vino staro 30 godina, za koju mi vlasnik Krauthaker daje cijeli karton. Ali, ne vraćam je, čuvam! Imam niz takvih boca. Nekih vina koje mi imamo dolje u vinoteci ni vinari koji su ih proizveli više nemaju u svojim podrumima. Hodao samo po svijetu s vinskim znalcem Željkom Suhadolnikom, od njega sam puno naučio o vinima, nije bilo sajma na kojem nismo bili. I tu čovjek kroz desetljeća mnogo nauči.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Mora li butelja biti skupa da bi vino bilo dobro?

– I za 30 kuna se u dućanu može naći dobro vino, ne moraju to nužno biti skupocjene butelje, kupaže...

Tko vam je ostao u sjećanju od gostiju?

– Justin Bieber. Ušao je u restoran posve sam i tražio stol. Čak se nije ni najavio, da bi netko za njega rezervirao. Jednostavno je ušao. Naručio je piletinu i vodu, a kad ga je jedan mladi par prepoznao, odmah je izjurio van na Novu vest – priča Igor Čimbur.

Je l’ Bieber platio račun?

– Nije... Ali je već za par minuta ispred restorana bilo 30-ak fanova. Zato je izjurio, shvatio je da će ga brzo ovdje pronaći obožavatelji.

Pjevač Red Hot Chilli Peppersa

Tko je još dolazio?

– Pjevač Red Hot Chilli Peppersa.

Je li jeo čili?

– Nije (smijeh). Dolazio je i oskarovac John Malkovich, a u srcu nam je UFC-ov prvak teške kategorije Stipe Miočić. On je odmah ušao u kuhinju i rekao da će ispeći ćevape.

Nitko mu se nije usprotivio?

– A tko bi prvaku teške?! I dobro mu je ispao roštilj, zna znanje... Bili su tu i Junior dos Santos, Alistair Overeem, sve borci koji su dobri s našim Igorom Pokrajcem – dodaje Čimbur mlađi.

Koja je budućnost Baltazara?

– Kako sam se ja nekad igrao u kuhinji i smetao kuharima, sada to radi moj sin Jan. Ima tri i pol godine, klincima je u kuhinji zanimljivo, iako bih volio da ide stopama moje supruge Jane. Sestra Tamara brine se o svemu što se u restoranu događa, a imamo plan za sljedećih deset godina, viziju gdje će Baltazar biti u godinama koje dolaze. To nam je život, nije samo posao. Nastavljamo dalje...

Znate li čemu služi zaštitni čep na ulju? Ovaj video postao je viralni hit!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije