Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'minuta za zdravlje'

Renata Sopek pokazala kako se razgibati i kad imate samo minutu vremena

Renata Sopek pokazuje vježbe rastezanja zaposlenicima Ine
Foto: PR FOTO
1/2
14.06.2017.
u 16:00

Žene su čak ugroženije od predugog sjedenja nego muškarci. Potrebno je i na radnom mjestu, svako malo ustajati i prekidati taj dugi tijek sjedenja.

Koliko je važna svakodnevna briga o vlastitom zdravlju i tijelu, osobito ako većinu dana provodite na radnom mjestu ili za računalom, jako dobro znaju u našoj najvećoj naftnoj kompaniji. Kako bi radnicima omogući predah za vrijeme radnog dana i mogućnost da na radnom mjestu dio vremena posvete brizi za vlastito tijelo osmislili su radionicu „Minuta za zdravlje“ koja se provodi u sklopu kompanijskog programa Zaštite i promocije zdravlja „Zdravlje+“.

U sklopu radionice stotinjak radnika je sudjelovalo na treningu s poznatom fitness trenericom Renatom Sopek koja im je skrenula pažnju na to kako se pravilno držati i kako razgibati tijelo čak i kada imate samo minutu vremena.

Foto: PR FOTO

Sjedilačka nacija

Znanstvenici su posljednjih godina došli do brojnih dokaza da je dugo i neprekidno sjedenje škodljivo po zdravlje. Bilo da sjedite u uredu, u školi, pred televizorom ili u automobilu, to nije povoljno za zdravlje. Produljeno je sjedenje povezano i s prekomjernom tjelesnom težinom i različitim oblicima bolesti.

Žene su čak ugroženije od predugog sjedenja nego muškarci. Potrebno je i na radnom mjestu, svako malo ustajati i prekidati taj dugi tijek sjedenja.

Nemojte ići liftom, ako možete stepenicama. Propnite se na prste i ispružite ruku da nešto dohvatite.

Zdravlje +

S ciljem promocije zaštite, očuvanja i unaprjeđenje zdravlja radnika INA Grupe, Sektor održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u kompaniji provodi program Zdravlje+. Program je napravljen temeljem Kampanje Europske agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) & "Zdrava radna mjesta za sve uzraste". 

Program obuhvaća zanimljive teme poput vježbanja u uredu, sat bez računala, promocije zdrave prehrana, manje stresa, radionice o prestanku pušenja, Medicinski programirani aktivni odmor, Zdravstveni programirani aktivni odmor, postupanje pri visokim/niskim temperaturama životnog i radnog okoliša, ali i druge teme koje na različite načine mogu utjecati na zdravlje zaposlenika.

​Svrha aktivnosti zaštite zdravlja na radu jest osiguranje i održavanje radne sposobnosti zaposlenika kroz ranu prevenciju, zaštitu te aktivnosti nadzora zaposlenika i njihova zdravlja. Aktivnosti se provode kroz zdravstvenu zaštitu koja uključuje liječničke preglede, stručne savjete i pravovremenu prevenciju, zatim promociju zdravlja kojom se zaposlenicima omogućava aktivno sudjelovanje u unapređenju vlastitog zdravlja i povećanju kontrole nad  čimbenicima koji uvjetuju zdravlje te prvu pomoć.

 Razvijanje svjesnosti i kompetentnosti zaposlenika INA Grupe o pravilnom izvođenju kretnji i pravilnom kretanju općenito donosi dobrobit za zdravlje i radnu sposobnost te povećanje zadovoljstva zaposlenika na radnom mjestu i usmjereno je ka smanjenju broja ozljeda na radu, smanjenju učestalosti i trajanja bolovanja kao i fluktuacije zaposlenika. U tu svrhu kompanija je pripremila brošure i video filmove iz sljedećih područja: Pravilne kretnje i pravilno kretanje s ciljem sprječavanja bolova u kralježnici; Pravilno rukovanje teretom; Pravilno sjedenje u uredu s ciljem sprječavanja bolova u kralježnici; Vježbanje u uredu s ciljem sprječavanja bolova u kralježnici; Tehnike sigurnog ulaska i izlaska iz vozila preko 2,5 t i držanje prilikom vožnje.

Sadržaj omogućila INA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije