Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBOLJŠANJE

Reformirana Atkinsonova dijeta bolja i učinkovitija

DETOKS
23.03.2010.
u 08:18

Kako bi bila što prihvatljivija široj javnosti, liječnici su dodatno obradili slavnu Atkinsonovu dijetu koja je svijet osvojila u sedamdesetima i devedesetima.

Kako bi bila što prihvatljivija široj javnosti, liječnici su dodatno obradili slavnu Atkinsonovu dijetu koja je svijet osvojila u sedamdesetima i devedesetima. Tvrde kako je u "novom ruhu" zdravija, lakša te da djeluje čak i bolje od originalne dijete koja je vrhunac doživjela kada su ju promovirale zvijezde poput Renee Zellweger i Jennifer Aniston.

Iako ju je Hollywood slijepo slijedio, prehrambeni su stručnjaci svojedobno izrazili zabrinutost jer je dijeta bila zasnovana na mesu na štetu voća i povrća. Prepoznavši nedostatke proslavljene dijete, tim američkih liječnika proveo je više od 150 studija kako bi došao do njene nove poboljšane verzije.

Umjesto da se hranite odreskom, jajem i još jednim odreskom, nova dijeta omogućuje uživanje i u povrću, krumpiru, pa čak i kruhu uz regulirani gubitak kilograma. Kako objašnjavaju, iako su osnovni principi zadržani – proteini uz svaki obrok, ograničen unos ugljikohidrata, zabrana šećera, u novom je obliku dijeta puno zdravija.

Tako se, među ostalim, povrće može jesti od prvoga dana i to u tolikim količinama da čak i vegetarijanci i vegani mogu slijediti ovu dijetu. Nakon dva tjedna se u prehranu mogu ubaciti i orasi, bobice, leća i alkohol, a nakon što ostvarite dio željenog rezultata, čak i kruh, riža, tjestenina i kava.

Svi bi ovi noviteti trebali olakšati onima koji se prihvate dijete da to razdoblje prođe bez glavobolja, vrtoglavica, slabosti, umora i zatvora.

Ključ je uspjeha pažljivo pratiti dnevni unos ugljikohidrata koji se oduzima od unesenih vlakana, za razliku od originalne dijete u kojoj je unos ugljikohidrata bio ograničen na 20 grama po danu. Prema njihovoj zamisli, počinje se s hranom koju treba konzumirati što češće od one koju se smije jesti tek povremeno, ovisno o individualnim potrebamama, i to sljedećim redom: zeleno povrće, mliječni proizvodi, orasi i sjemenke, trešnje i dinja, ricotta i kozji sir, rajčica, sokovi od povrća, voće, smeđa riža, integralna tjestenina i kruh.

Zabranjeno je konzumiranje gaziranih pića, bijelog kruha, tjestenina, kolača, brze hrane, žvakaćih guma, sirupa za kašalj koji sadrže šećer.

- Smatram da u organizam treba dnevno unijeti 50 posto ugljikohidrata, 30 posto masti i 10-15 posto proteina, što je i osnova najzdravije mediteranske prehrane – skeptično je prokometirala nutricionistica dr. Donatella Vrbanac priznavši kako nije pristalica Atkinsonove dijete.

Komentara 1

HB
HBoss
23:32 23.04.2010.

Svaka dijeta koja postoji je zapravo čista glupost. Isto kao i čudesne naprave koje se prodaju po tv prodajama, na njih samo budale mogu nasjest. Dijetom se samo može još više udebljat jer čovjek koji izgladnjivanjem izgubi kile zapravo izgubi tjelesnu masu koju ljudi ne žele izgubit, a salo ostaje. Te tako nakon što pogleda vagu i misli da je smršavio, krene se hraniti po starom i deblja se još više. To salo se može sagorijeti samo aerobnim vježbanjem. Stoga, ako imate želju izgubiti masne naslage na trbuhu guzici i nogama pravac na trčanje ili slično. Odljepite se od stolice i masne hrane, počnite se zdravo hraniti i vježbati i uspjeh je zajamčen. Još stignete izgraditi tijelo do ljeta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije