Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da kuca što duže

Razveselite svoje srce pozitivnim mislima i smijehom...

sladoled, srce, zaljubljeni par, par, partneri, poljubac, ljubav,  (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
27.06.2013.
u 20:00

Za zdravo srce treba voditi ljubav i zračiti optimizmom, ali i voditi uravnotežen način života...

Bolesti srca i krvnih žila bolesti su današnje civilizacije. I tu smo uz sam bok razvijenih zemalja – u Hrvatskoj je u 2011. godini 49 posto ljudi umrlo od kardiovaskularnih bolesti. Uzroci nisu jednoznačni, bolest se razvija godinama. Ovisno o čimbenicima rizika, bolest rezultira povećanjem smrtnih ishoda.

– Bolesti srca i krvnih žila imaju u osnovi aterosklerozu krvnih žila. Proces se razvija godinama. Čimbenici rizika, poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, prekomjerne tjelesne težine, visokih razina masnoća u krvi, pušenja, fizičke neaktivnosti i kroničnog stresa, ubrzavaju proces na krvnim žilama te dolazi do štetnog događaja. Ovisno o zahvaćenom organu, može nastati srčani infarkt, moždana kap, bolest bubrega, očiju ili perifernih krvnih žila – istaknula je dr. med. Mirjana Jembrek Gostović, specijalistica kardiologije, ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana”. No, mogu li se te teške i opasne bolesti spriječiti? Mogu i to uz samo malo discipline i dobre volje. Za dobre navike ne treba čekati idući ponedjeljak, počnite ih besplatno koristiti već danas, srce će vam biti zahvalno.

Da srce bude i ostane u vrhunskoj formi, treba se kretati, ljubiti, odmarati, spavati, kvalitetno jesti... Poželjno je i redovito kontrolirati krvnu sliku, pripaziti na masnoće, krvni tlak, šećer...

Krećite se...

Bilo koja tjelesna aktivnost dobrodošla je. Ako i niste sportski tip i ne možete zamisliti da se znojite u sportskoj dvorani, šetajte. Iziđite iz automobila i barem neke od svakodnevnih poslova obavljajte pješice. Odvojite dnevno desetak minuta za ležernu šetnju koja će vas relaksirati i svakako pomoći da se oslobodite stresa. Dobrodošlo je planinarenje, vožnja biciklom, rolanje... Prije aktivnijeg bavljenja sportom posavjetujte se s liječnikom.

Genetska procjena

Genetski test radi se iz krvi, a usmjeren je na osnovne rizike od kardiovaskularne bolesti te utvrđuje zaštitna i korisna genetska svojstva. Preporučuje se muškarcima iznad 45 godine, ženama iznad 55 godine života, osobama s pozitivnom obiteljskom anamnezom pojave kardiovaskularnih bolesti, debelima, onima s povišenom razinom masnoća u krvi, dijabetičarima, onima koji žele podići kvalitetu življenja.

Kontrolirajte stres

Teško možemo živjeti bez stresa i potpuno ga izbjeći, ali možemo ga kontrolirati. Bez obzira na to što vas muči, barem pola sata dnevno treba odvojiti za pozitivne misli. Priuštite si stvari koje volite – slušajte glazbu, zapjevajte, prelistajte omiljeni magazin, opustite se uz neko dobro zanimljivo štivo, zaigrajte neku od društvenih igara, prošećite do galerije, pogledajte omiljeni film... i zaboravite nakratko na obveze.

Srce voli...

U tjedni jelovnik uvedite što više ribe, sve vrste svježeg povrća i grahovica, žitarica, orašastih plodova, voća, koristite smeđu rižu... Koristite maslinovo ulje i izbjegavajte prženu hranu, suhomesnate proizvode, kolače, kekse... Jedite polako i hranu dobro prožvačite. Pijte vodu, izbjegavajte gazirana pića i alkohol, dobrodošla je tek čaša crnog vina. Srce voli i tamnu čokoladu i crvene plodove. Ne solite previše, jedite češnjak i luk.

Ljubite

Kad smo zaljubljeni, leptirići nas škakljaju u trbuhu, lebdimo, često se smijemo... Sve je to dobro za naše srce, zato zdravlje potražite i u svakidašnjim nježnostima, lijepim riječima i ljubljenju. Istraživanja kažu da jedan strasni poljubac sagori 6,4 kalorija u minuti, a k tome aktivira 34 mišića lica. Mnogi smatraju da se time sprečava nastanak bora i usporava proces starenja, a poljupci usne održavaju mekima i punima.

Jedite umjereno

Provjerite svoju tjelesnu težinu i izračunajte svoj indeks tjelesne mase. Indeks tjelesne mase dobiva se tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima. Formula za izračun jest “težina : (visina)2” . Ne podvrgavajte se strogim dijetama i izgladnjivanjima, čudesnim tabletama i drugim preparatima za mršavljenje. Jedite umjereno, bolji su manji, a češći obroci. Zadnji obrok treba uzeti barem tri sata prije sna.

Odmarajte se

Tijekom dana dobro je barem na trenutak sjesti u naslonjač i zatvoriti oči ili se nakratko ispružiti na krevetu. Tih deset minuta mira neće poremetiti vaše dnevne obveze, a mnogo će pomoći. Dobro je noge podići na povišeno radi bolje cirkulacije. Odmor može biti i aktivan – kratki program laganih vježbi za kralježnicu, istezanje, nekoliko čučnjeva ili vožnja kućnim biciklom bit će mali doprinos vašoj brizi za zdravo srce.

Kontrolirajte krv

Klasična krvna slika otkrit će, među ostalim, eventualne povišene masnoće i povišenu razinu šećera u krvi. Ne zanemarujte te vrijednosti. Tihi je ubojica i povišeni krvni tlak pa ga stoga kontrolirajte. Ako imate povišeni krvni tlak, tablete treba redovito uzimati. Već od najranije mladosti valja učiti djecu zdravom načinu života, izbjegavanju štetnih navika, upoznati se s nasljeđem u obitelji. Prestanite pušiti, cigarete su veliki neprijatelj zdravlja.

Higijena spavanja

Spavanje nas obnavlja, a koliko tko treba sna – sasvim je individualno. No, vodite brigu o higijeni spavanja. To podrazumijeva spavanje u mirnoj i po potrebi zamračenoj sobi i na kvalitetnom krevetu. Pokušajte leći uvijek u približno isto vrijeme, a prije spavanja zaboravite na brige koje vas opterećuju i ne mislite o ružnim stvarima. Ne spavajte pred televizorom. Nije mu mjesto u spavaćoj sobi.

Seks je lijek

Stručnjaci naglašavaju da je seks izvrstan lijek za srce i objašnjavaju svoju tvrdnju činjenicom da uzbuđenje potiče mozak pa on otpušta hormone. Oni pak poboljšavaju cirkulaciju i funkcioniranje cijelog kardiovaskularnog sustava. Učestalost seksualnog odnosa, naravno, ovisi o dobi i vašem partneru, ali držite ritam od najmanje dva puta tjedno. Dokazano je da seks smanjuje krvni tlak i oslobađa nas od stresa.

>>Koliko je sunčanje dobro za vaše srce?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije