Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Razlike u godinama između partnera – jesu li godine zaista važne?

Par
Foto: Getty Images
1/4
22.07.2019.
u 09:45

Jedno zanimljivo istraživanje iz 2017. godine sa Sveučilišta Colorado pokazuje da su i muškarci i žene koji se mlađi odluče za brak u početku sretniji, ali ubrzo doživljavaju nagli pad zadovoljstva.

Iako su istraživanja u posljednjih nekoliko godina ponudila brojna objašnjenja velikih starosnih razlika između romantičnih partnera, teško je točno odgovoriti na pitanje jesu li velike razlike u godinama između partnera prednost ili nedostatak.

Kada je riječ o bliskim odnosima, i muškarci i žene preferiraju nekoga tko je barem približno njihove dobi, ali su također otvoreni i prema onima koji su stariji ili mlađi od njih. Društveno neodobravanje po pitanju razlika u godinama između partnera je još uvijek prisutno, ali to ujedno ovisi i o kulturalnim razlikama.

Što kažu istraživanja o dobnim razlikama?

Istraživači iz područja društvenih znanosti već godinama istražuju važnost dobnih razlika između partnera. Iako ne postoje jednoznačni rezultati, neki ipak upućuju na određene zaključke.

Naime, široko rasprostranjena studija Sveučilišta Emory je ispitivala oko 3000 nedavno oženjenih i rastavljenih ljudi te je pokazala da je razlika u godinama između partnera povezana s rastavom braka.

Drugim riječima, parovi čija je razlika u godinama bila manja od pet godina su bili manje skloni razvodu od parova čija je razlika u godinama bila između 10 i 20 godina starosti. Međutim, to je samo jedna studija. Postoje i druga istraživanja, a jedno takvo je i englesko istraživanje iz 2008. godine koje pokazuje da ne postoji značajna povezanost između razlike u dobi i rastave braka. Rastava braka ne ovisi samo o godinama već o brojnim drugim čimbenicima koji igraju važnu ulogu u uspješnosti odnosa između dvoje ljudi.

Jedno zanimljivo istraživanje iz 2017. godine sa Sveučilišta Colorado pokazuje da su i muškarci i žene koji se mlađi odluče za brak u početku sretniji, ali ubrzo doživljavaju nagli pad zadovoljstva. Usporedno s njima, oni koji se odlučuju za supružnike slične dobi su stabilniji po pitanju sreće i ispunjenja, ali i otporniji kada su u pitanju životni izazovi. Istraživači smatraju da je teže nositi se sa zadovoljstvom koje naglo pada iako je na početku bilo izrazito visoko nego sa zadovoljstvom koje je u stabilnim i normalnim razinama tijekom cijeloga odnosa.

Koje su prednosti, a koji nedostaci u vezama s većom dobnom razlikom, pročitajte na portalu Kreni zdravo

Komentara 1

DD
dr dragon
10:14 22.07.2019.

Ovaj članak me asocira na Milanovica ,puno govori a kada bi me netko pitao što je time htio reci nemam pojma!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije