Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTORAN: DAVOR

Raža u suho kuha se puna dva sata, bez kapi tekućine

Krišto i Grgo
Foto: Restoran Davor
1/4
13.07.2018.
u 20:39

Braća Barbić drže se tradicije, njeguju slow food, a namirnice koje kuhaju nabavljaju iz kruga od 50 kilometara oko restorana

Svaki put kad pravi ražu u suho, Krištu Barbića uhvati panika dok čeka da riba ispusti sok u kojem se kuha, jer se plaši da neće uspjeti. To mu se nikada nije dogodilo, a ovo je jelo pripremio barem stotinu puta.

“Provukla” se malvazija

Riječ je o pripremi koja iziskuje dvosatno kuhanje na slaboj vatri, bez dodatka tekućine, samo sa začinima, maslinovim uljem, češnjakom i lukom. Jedan je to od specijaliteta restorana Davor koji u Zavali na Hvaru vode Krišto i njegov brat Grgo, a ugostiteljstvo je četiri desetljeća duga obiteljska tradicija koju su davno započeli njihovi baka i djed, Vinka i Krišto, nastavili roditelji Vilma i Davor čiji su sinovi, obojica školovani kuhari, preuzeli posao u kojem im mama i tata svesrdno pomažu.

Od kilograma tako pripremljene raže, koji stoji 400 kuna, prave se četiri porcije. Krišto kaže da uz ovo jelo najbolje paše Bogdanuša iz vinarije “Zlatan otok” (butelja 150 kuna).

Foto: Restoran Davor

Braća se drže tradicije i nastoje da su njihova jela napravljena po principima slow fooda, a namirnice koje kuhaju proizvedene u krugu od 50-ak kilometara. A na vinskoj karti su vina otočkih vinara, no “provukla” se i istarska malvazija Monte Roso.

Vatreni navijači Hajduka

Na meniju njihova restorana su, između ostaloga, dalmatinska pašticada koju služe s domaćim njokima (135 kuna), domaće tjestenine u raznim umacima, jela s roštilja na drva, poput gofa (150 kuna, s prilogom) ili bifteka (150 kuna) te razne vrste pizza po cijeni od 50 do 90 kuna.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija

Desert je “rezerviran” za ili hvarsku rožatu kojoj dodaju ekstrakt od ruže koji sami prave (30 kuna) ili pitovsku tortu, slasticu s grožđicama mariniranim u prošeku i arancinima (35 kuna).

INFO

Cijene na Braču i nisu baš tako pristupačne i za svačiji džep...

Parkiranje

10 kn/h

Pivo 0,5 l

30 kn

Kava s mlijekom

10 kn


Braća Barbić vatreni su navijači Hajduka, što su pokazali decentnim uređenjem eksterijera pa su s jedne strane na zidovima boce s ispisanim slovima navijačke skupine, a na drugoj su strani tanjuri s prikazima iz prošlosti kluba.

TOP 5 ZA KUPANJE

1. Pokonji dol - Hvar

2.Plaža Nika - Bogomolje

3. Plaža Milna - Milna

4. Feronija - Ivan Dolac

5. Jagodna - Sveta Nedjelja

JESTE LI ZNALI?

Gradnju hotela Palace koji se nalazi u srcu gradske jezgre Hvara, na elitnoj lokaciji Pjace, sponzorirala je austrijska carica Elizabeta koja se još daleke 1869. godine zaljubila u Hvar. Palace ovu sezonu zbog renoviranja ne radi, no sljedeću bi trebao dočekati u punom sjaju.
Foto: Borna Filić/PIXSELL

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije