Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uredski posao

Rad na računalu pojačava želju za slatkišima

ured
Photos.com
14.07.2010.
u 12:08

Sjedenje za računalom vrlo često pogoduje debljanju, upozoravaju stručnjaci, i to ne samo zbog nedostatka vježbanja i kretanja.

Sjedenje za računalom može debljati, upozoravaju stručnjaci, i to ne samo zbog nedostatka vježbanja i kretanja. Istraživanja su pokazala da je posljedica zurenja u računalo velika želja za slatkišima poput čokolade, kolača i keksa.

Smatra se da stres koji uzrokuje rad na računalu dovodi do promjena šećera u krvi i razine hormona, a mozak razmišlja kako je izgubljeno mnogo kalorija koje treba nadoknaditi.

Igranje igrica na računalu i gledanje televizije ima isti učinak, rečeno je na Internacionalnom kongresu o pretilosti u Stockholmu.

Istraživač Jean-Philippe Chaput predlaže da oni koji rade u uredu na računalu, a žele ostati vitki moraju uzimati redovite kratke odmore od računala pa čak i razmisliti o tipkanju dok stoje.

Dr. Chaput sa Sveučilišta u Copenhagenu počeo je istraživati ovu tematiku nakon što je primijetio da njegov nadzornik redovito uzima zalogaje čokoladnih keksa dok radi za računalom.

Zamolio je jednu skupinu studentica da unese tekst u računalo, a drugu grupu da se jednostavno opušta 45 minuta. Studentice koje su radile na računalu izgubile su samo tri kalorije više od ostalih, ali su i pojele mnogo više hrane kad im je poslužena - čak 230 dodatnih kalorija.

– Rad na računalu je sjedeći i zato se povećava naša tjelesna težina. No rad na računalu pojačava apetit, dakle učinak je dvostruko lošiji – smatra Chaput.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije