Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Putujete i ne znate što ćete s biljkama? Sami im napravite sustav navodnjavanja, lako je

shutterstock
06.10.2022.
u 06:00

Kad napustite dom nekim će biljkama nedostajati pa savjetnica za biljke i feng shui Clara Leung preporučuje da im napravite sustav navodnjavanja uz ovih nekoliko trikova...

Iako dvotjedni odmor vjerojatno zvuči savršeno, vaše izbivanje može biti noćna mora za vaše biljke; zbog toga su stručnjaci objasnili što im sve trebate osigurati ako planirate neko višednevno putovanje.

Biljke su prilično otporne i većina bi trebala biti dobro ako ih ostavite na tjedan dana ili manje, no ako odlazite na dulje od jednog tjedna, dobro je poduzeti neke mjere i osigurati im dovoljno vode.

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Za biljke u zatvorenom:

Savjetnica za biljke i feng shui Clara Leung za Mind Body Green preporučuje da im uz ovih nekoliko trikova koji ne zahtijevaju puno vremena ni novca napravite sustav navodnjavanja; biljke će vam biti zahvalne.

Zalijevanje s bocom vode 

Jedan od vrlo praktičnih načina uključuje plastičnu bocu s vodom, a takvo zalijevanje može potrajati nekoliko dana. Na čepovima od boca napravite tri male rupice, boce napunite vodom, zatvorite čepovima koje ste probušili i okrenite naopako pa stavite u zemlju pored biljke. Voda će se kroz rupice polako ispuštati u biljku i neće je previše zaliti pa se ne morate brinuti hoće li početi trunuti.

Zalijevanje pomoću vezice

Odrežite pamučnu vezicu na neku srednju dužinu, jedan njezin kraj stavite u posudu napunjenu s vodom, a drugi u zemlju blizu korijena biljke. Vezica će se natopiti vodom, a zemlja će tako pomalo upijati vodu s vezice. Iz iste posude možete zalijevati čak nekoliko biljaka - za svaku pripremite njezinu vezicu i utaknite je u zemlju. Vrlo jednostavno! Pripazite da vezica ne visi na dijelu između posude s vodom i biljke jer tako zemlja neće moći potezati dovoljno vlage.

Zalijevanje s tanjurićem

Najjednostavnija metoda zalijevanje jest pomoću tanjurića, što je odlično i za kućne, ali i za vanjske biljke u teglama. Postavite veliki tanjur ili pliću zdjelu ispod tegle i napunite je vodom. Zemlja će preko rupica na tegli povlačiti vodu po potrebi. Ako u danima kad vas nema padne kiša, tanjurić će je prikupiti kišnicu koju će zemlja moći upiti.

Dodatni savjeti:

  • Iako biljkama treba dnevna sunčeva svjetlost, prije nego otputujete, sklonite ih u hlad. Time ćete ih zaštititi od sušenja, odnosno prebrzog gubitka vode. Vanjske biljke u teglama smjestite na mjesto gdje je najdulji dio dana hlad.
  • Prije odlaska maknite sve ocvale cvjetove te suhe i žute listove kako biste biljku rasteretili od suvišnih dijelova. Također ih nemojte ostavljati na propuhu, već otvorite prozore na kip kako bi imale dovoljno zraka. Na zemlju možete staviti slamu, vlažnu mahovinu ili koru drveta jer će tako voda manje isparavati iz zemlje.

Ptići flaminga ostali bez roditelja, sad brigu o njima vodi čuvarica koja ih svaki dan vodi u šetnju 😍

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije