Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Putovanje za znalce po “Route Napoléon”

napoleonova ruta
17.08.2016.
u 21:33

Prva povijesno-turistička ruta uređena je 1932. godine i još uvijek je atrakcija

     Tematska putovanja prava su poslastica za putnike istraživače, one koji su hobije pretvorili u cjeloživotno učenje, doživljaje... Još ako ih spoje s fotografiranjem, uživanjem u hrani i kušanju vina – misija je ispunjena. Jedna od takvih priča traje već 200 godina. Samim time nije za one koji biraju šminkerske destinacije i koji barem donekle ne poznaju opću povijest. Riječ je o “Route Napoléon”, putu kojim je Napoleon krenuo prije točno 201 godinu kada je, isplovivši nakom 300 dana s Elbe, 1. ožujka 1815. pristao u Golfe-Juanu, tada malom ribarskom selu.

U šest dana jahači su prešli 324 kilometra. Prvi dan puta Napoleon je od Golfe-Juana došao do Cannesa u koji je stigao oko ponoći, a nastavio je jašući planinskim putem.

Bio je to prvi od stotinu dana ostatka njegove vladavine koja je završena porazom u bitki kod Waterlooa, nakon koje je prognan na mali, vlažni i udaljeni otok u južnom Atlantiku prepun miševa – Svetu Helenu. Ondje je i umro, nakon šest godina, navodno od bolesti želuca, a prema novijim istraživanjima – od trovanja arsenom.

Put je kao prva povijesna turistička ruta otvoren 1932. i vijuga od francuske rivijere prema sjeveru uz podnožje Alpa. Uz njega su simboli carstva, orlovi, koji prate putnike. Napoleon je jašući tri dana sa svojom svitom prošao put izbjegavajući gradove u kojima bi mogao naići na otpor rojalističkih struja i stigao preko Grassea, Dignea i Gapa do Grenoblea. U šest dana jahači su prešli 324 kilometra. Prvi dan puta Napoleon je od Golfe-Juana došao do Cannesa u koji je stigao oko ponoći, a nastavio je jašući planinskim putem.

Nekoliko mazga natovarenih teretom skliznulo je u ponor. Popeli su se do Col du Pilona, na 786 metara, a potom do Col de Valferrièrea na 1169 metara. Na platou sela St. Vallier-de-Thiey Napoleon se odmorio pod krošnjom velikog brijesta gdje je danas stup i natpis “Napoleon Reste ICI”. Noćili su u Barrêmeu, u kući suca Tartansona u glavnoj ulici, pa nastavili u Digne-les-Bains, Aiglun te Volonne. Ondje su na fontani u središtu mjesta napojili konje, a danas na to podsjeća mural na prenoćištu. Idući dan obilježio je prvi sukob, kod grada Laffreya, no napadačima se suprotstavio sam Napoleon rekavši: “Koji će od vas ubiti svoga cara?”. Kad je ušao u Grenoble, lokalne vlasti požurile su dodvoriti mu se nudeći smještaj u prefekturi, ali Napoleon je, slijedeći svoj osjećaj za odnose s javnošću, odlučio ostati u prenoćištu “L’Hotel Les Trois Dauphins”, danas “Auberge Napoléon”, u sobi broj 2. Tko je bio u sobi broj 1, povijesna vrela ne bilježe. 

ŠTO KUPITI, JESTI, VIDJETI  

Francuska kuhinja je sjajna. Kušajte sve odreda, od pečenog sira do puževa i fantastičnih vina, salama, pašteta...

Obroci se u pravilu sastoje od više vrsta jela, pikantnih predjela, juha, različitih vrsta mesnih jela, velikog broja vrsta fantastičnih sireva, čuvenog baget kruha, pašteta, riba i plodova mora, slanih i slatkih umaka, deserata i raznih vrsta vina bez se pravi francuki obrok ne može niti zamisliti.     
 Danas se ”Route Napoléon” može proći i u jednom danu, no šteta je ne istražiti gradiće uz put koji vas pozivaju. 
Idealno bi bilo provesti se kabrioletom, a u ponudi ih – ne nužno luksuznih – ima u rent a car kućama u Nici  do koje je jednostavno doći vlakom ili zrakoplovom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije