Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Putevima vinograda i povijesnih utvrda Moslavačke gore

Moslavina
Foto: Promo
1/9
25.10.2018.
u 08:59

Otkrijte neotkriveno, Moslavina – skriveno blago!

Smještena usred nizine, omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom, s jedne strane obrasla gustim šumama, dok s druge kultiviranim voćnjacima i vinogradima, Moslavačka gora predstavlja područje krajobrazne i biološke raznolikosti zbog čega je i proglašena prvim regionalnim parkom u Hrvatskoj. Ljepota i važnost ovog područja prepoznata je još iz davnina, čemu svjedoče brojni ostaci utvrda, starih gradova, pavlinskih samostana.

Foto: Promo

Nije slučajno da su Rimljani, stolujući u nedalekom Sisku, južne strane Moslavačke gore nazivali „brdima dobrih vina“. Kvaliteta zemlje, ugodna klima, te vrijedan rad moslavačkih vinara šire okuse i mirise moslavačkih vina, naročito autohtone sorte Škrlet, skroz do Humke – najvišeg vrha Moslavačke gore.

Foto: Promo

Na putu do Humke, napunite bočice s vodom na izvoru sv. Kristofora – zaštitnika putnika i vozača, te se uputite u avanturu Moslavačkom gorom. Nekada mjestom gdje su se vodile brojne bitke, skrivali hajduci, šetali praslonovi i nosorozi, a danas mjesto za istraživanje planinarsko-izletničkih staza, starih utvrda (Garić grad, JelenGrad, Košuta Grad), pavlinskih samostana, šumskih puteva i biciklističkih staza.

Foto: Promo

Istražite šetnice, biciklističke staze, uživajte u okusima i mirisima grožđa, razgledu starih gradova i utvrda ili jednostavno uživajte u cvrkutu ptica i pogledima na prekrasno Lonjsko polje i trsno gorje.

Otkrijte neotkriveno, Moslavina – skriveno blago!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije