Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Karl Fagerström

Onome tko ne može prestati pušiti e-cigareta sigurno je bolja alternativa

e-cigareta,elektirčna cigareta
Grgur Zucko/PIXSELL
22.06.2017.
u 07:00

Vodeći klinički psiholog i istraživač o ovisnosti o nikotinu, duhanu i e-cigaretama te kako se država treba nositi s problemom pušenja...

Uloga koju e-cigarete mogu igrati u okončanju ili širenju epidemije pušenja postala je jedna od najžešćih borbi u povijesti europskog javnog zdravstva. Struka i javnost podijeljeni su, po jednima elektroničke cigarete mame i nepušače i na “pušenje”, po drugima su proizvodi smanjene štetnosti i “lijek” za odvikavanje od pušenja.

Novim Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda elektroničke i obične cigarete u nas su pak nedavno proglašene jednako krivima za problem pušenja, koje je odgovorno za čak 85% od oko 2100 slučajeva novooboljelih od karcinoma pluća godišnje, po čemu smo na 2. mjestu u EU. Stoga o toj problematici razgovaramo s jednim od vodećih kliničkih psihologa i istraživača o nikotinu i prestanku pušenja, dr. Karlom Fagerströmom, dobitnikom medalje WHO-a za izvanredan doprinos u kontroli duhana.

Što je gore, nikotin ili dim iz cigareta?

Definitivno dim. Štetnost čistog nikotina jasno je dokazana samo u trudnoći.

Čega se treba bojati kad govorimo o pušenju i gorenju duhana?

Trebalo bi se plašiti svih od otprilike 6000 supstanci od kojih je njih 60 dokazano kancerogeno.

Koliko nam zapravo toksina prijeti iz e-cigareta, a koliko iz duhana?

Nisam toksikolog. No, primjerice, i u prženoj hrani ili hrani s roštilja mogu se naći vrlo visoke koncentracije toksina.

Hrvatska regulativa podjednako zabranjuje klasične i e-cigarete jer se tvrdi da su e-cigarete primamljive djeci koja počinju pušiti?

To nužno ne mora biti istina. Istraživanja iz Velike Britanije jasno pokazuju da mladi pušači ne počinju pušiti radi e-cigareta.

Vjerujete li u istraživanja koja govore kako su e-cigarete i slični proizvodi i 95% manje štetni od klasičnih cigareta?

To ne treba uzeti kao preciznu brojku. E-cigarete se razvijaju, a postotak od 95% je dobiven tijekom evaluacije prve generacije e-cigareta. Neke od njih danas bi mogle biti više štetne, ali i dalje puno manje od cigareta. Naravno, nedostaje nam epidemiološka obrada.

Biste li takve proizvode preporučili ovisniku o nikotinu?

Ako netko ne može prestati, nikotinska nadomjesna terapija i proizvodi poput snusa (duhana za oralnu uporabu) ili e-cigareta sigurno su bolja alternativa. No je problem s nikotinskom nadomjesnom terapijom i snusom što ih pušači baš i ne vole.

Kako komentirate činjenicu da se e-cigareta u Britaniji smatra lijekom protiv pušenja, u Australiji otrovom?

To donekle ovisi o tome kako se lijek za pomoć u prestanku pušenja definira te kako se ta definicija interpretira. Nikotin može ući u kategoriju medicinskog pripravka, ali tada moraju biti prikupljeni svi podaci o sigurnosti i učinkovitosti kako bi za tu svrhu uopće mogla biti izdana dozvola.

Što je s propilen glikolom i formaldehidom u e-cigaretama, za koje se tvrdi da su kancerogeni? Je li točno da je koncentracija formaldehida u e-cigaretama i pet puta veća nego u običnoj cigareti?

U principu ne, ali znanstvenici su postavili nerealne uvjete kako bi pronašli tako visoke koncentracije u određenim tipovima e-tekućina.

Kako država treba odgovoriti na problem pušenja – potpunom zabranom ili poticanjem na manje štetne alternative?

Vi možete zakonom nešto zabraniti, ali to ne znači da ljudi neće koristiti takve proizvode.

Neki stručnjaci tvrde kako je e-cigareta dobra samo za prevladavanje apstinencijske krize u trajanju od 6 do 8 tjedana, ali ne na dugi rok.

Da, ali dugotrajna upotreba nije uvijek problem. E-cigareta može biti dobro rješenje i u situacijama kad se pušač nakon nekog vremena ponovno vraća pušenju.

U Švedskoj ste dugo godina vodili kliniku za odvikavanje od pušenja. Kakvi su bili rezultati?

Teško je odgovoriti načelno, no kad govorimo o udjelu današnjih pušača u Švedskoj koji iznosi oko 8-9 posto ukupnog stanovništva, možemo govoriti o uspješnosti od 20% na, recimo, godišnjoj razini.

Komentara 13

DO
dopizdilomi
08:42 22.06.2017.

Tko ne može prestati neka pređe na "ekološke", prvenstveno žene i obje strane će biti zadovoljne i zadovoljene.

AU
austrougarskigeneral
10:21 23.06.2017.

nije zdrava nijedna

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
10:42 22.06.2017.

Prije 50-tak godina se mislilo da je pušenje čak zdravo a što će bit kad se otkrije da elektronske izazivaju leukemiju npr. ili tumor pluća agresivniji od cigareta samo na duže staze pušenja?? Za ništa se odgovorno ne smije tbrdit da je sgurnije ako nije DOKAZANO a nije dokazano!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije