Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Pušači dobiju sedam kilograma zbog bakterija u crijevima

pušenje,cigareta,pušač,portal
Grgo Jelavić/PIXSELL
01.09.2013.
u 12:20

Promjena u crijevnoj flori uzrok je naglog porasta tjelesne mase kada se naglo prestane s pušenjem...

Čak 80 posto ljudi koji se ostave pušenja u roku od samo nekoliko mjeseci dobiju u prosjeku sedam kilogram, i to najčešće masnog tkiva, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Zurichu.

Debljaju se čak i oni koji jedu istu količinu i vrstu hrane koju su jeli dok su pušili....

U čemu je stvar?

Nakon prestanka pušenja dolazi do promjene u crijevima, odnosno mijenja se sastav crijevne flore. Umjesto bakterija Firmicutes i Actinobacteria u crijevima mjesto zauzimaju daleko učinkovitiji prerađivači hrane iz tipova Proteobacteria i Bacteroides, a znanstvenici objašnjavaju da to dovodi do bolje iskoristivosti hrane, a samim tim i do debljanja...

Gerhard Rogler, voditelj studije otkrio je da su spomenute bakterije dominantne u crijevima gotovo svih pretilih ljudi.

A rješenje je...

Znanstvenici sa sveučilišta u Buffalou pokazali su da je promjena načina prehrane nakon prestanka pušenja mogući način da se spriječi ili odgodi ovako nagla promjena sastava crijevne flore. U njihovom istraživanju, kod pušača koji su odmah po prestanku korištenja cigareta prešli na prehranu bogatu povrćem i voćem raspored bakterija koje pomažu kod probave ostao je približno isti, piše Huffingtonpost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije