Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Pušači, ako želite prestati ili smanjiti, uvlačite manje dima!

Cigareta
Arhivska fotografija
26.10.2012.
u 16:45

Novi savjeti nisu usmjereni samo na one koji se trajno žele odreći pušenja, nego i na one koji žele smanjiti

Mnogim se strastvenim pušačima čini nemogućim prestati pušiti, međutim i za to ima lijeka. Svakako bi trebali uvlačiti manje dima iz svake cigarete te prestati pušiti na određenim mjestima, primjerice kod kuće ili na poslu, kako bi smanjili broj popušenih cigareta u danu.

Nikotinski flasteri i žvakaće gume također mogu pomoći u prestanku ili smanjenju pušenja. Najnoviji vodič britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje sugerira da je polaganiji pristup mnogo učinkovitiji i stručnjaci spomenute nikotinske proizvode preporučuju kao siguran i jednostavan način smanjenja štete uzrokovane cigaretama, čak i ako se koriste nekoliko godina.

– Metode poput bacanja cigareta u koš mogu izazvati revolt kod ljudi koji nisu spremni prestati pušiti u jednom koraku. Smanjenje je opcija za one koji nisu zainteresirani za odvikavanje od pušenja. To je za neke ljude sasvim dovoljno da ih potakne na promjenu u ponašanju koja na kraju može dovesti do prestanka – kaže voditelj centra Mike Kelly.

Nova kampanja mnogo je opuštenija i ne traži od pušača da prestanu, već uspjehom smatraju i smanjenje. 

U britanskom institutu smatraju da bi nikotinska nadomjesna terapija trebala biti na raspolaganju svim ljudima koji žele prestati pušiti. Isto tako pušačima treba pružiti informacije da su nikotinski proizvodi sigurniji za upotrebu nego cigarete. A u konačnici bi se u rješavanje ovog problema trebali upetljati i zdravstveni djelatnici koji bi s pušačima trebali postaviti ciljeve za odvikavanje u skladu s njihovim navikama pušenja i razini ovisnosti.

Komentara 1

MR
mrkiandjeo
17:05 26.10.2012.

pročitajte knjigu "lako je prestati pušiti"...meni je pomogla više puta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije