Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spavajte dovoljno

Punih osam sati: Manjak sna vodi u pretilost

krevet
Photos.com
13.04.2012.
u 12:08

Ako spavate nedovoljno, potrošnja kalorija pada za 120 na dan pa možete nakupiti neželjene kilograme

Isprekidan san ili nedovoljno odmora tijekom noći može vas odvesti u dijabetes tipa 2, pokazala je najnovija studija sveučilišta u Bostonu.

Sudionici su živjeli u laboratoriju tri tjedna i spavali manje od šest sati dnevno, a na počinak su išli svaki dan sve kasnije – "dan" im je trajao čak 28 sati.

Ispitanicima je nakon nekog vremena mogućnost da na prirodan način reguliraju razinu šećera u krvi pala toliko da im je uvelike povećan rizik od pojave dijabetesa. Razina glukoze bila je vrlo visoka dulje vrijeme, a u nekih pacijenata porasla je do razine preddijabetičkog stanja, tvrde autori studije. Slaba regulacija šećera u krvi povezana je s pretilošću.

Udebljat ćete se

Nedovoljno sna može uzrokovati i manju potrošnju kalorija, čak do 120 dnevno. Nepotrošene kalorije lako se mogu nakupiti u obliku masnih naslaga, pa u godinu dana možete nakupiti i više od 12 kilograma, navodi Daily Mail. 

Pokazalo se i da se zbog manjka sna mijenja razina hormona, uključujući i hormon kortizol koji je povezan sa stresom, ali i inzulina koji je ključni hormon u regulaciji šećera u krvi. Znanstvenici su otkrili da je slab san doveo do 32-postotnog smanjenja razine inzulina u odnosu na razinu nakon jela.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije