Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prije mokrenja

Prvo što trebate napraviti kada kupujete test za trudnoću je - ovo!

Test za trudnoću
Thinkstock
22.11.2017.
u 07:03

Ginekologinja Christine Greves tvrdi kako je testove za trudnoću najbolje upotrijebiti unutar dvije do tri godine od proizvodnje, nakon toga prikazani rezultati mogu biti krivi.

Testovi za trudnoću neizostavni su "pomagači" parovima koje željno iščekuju dijete, posebice ako se pokaže pozitivnim, sreći nema kraja. 

No, mnogi ne razmišljaju o tome postoji li rok trajanja za testove za trudnoću i je li prikazani rezultat zaista točan?

Ginekologinja Christine Greves tvrdi kako je testove za trudnoću najbolje upotrijebiti unutar dvije do tri godine od proizvodnje, nakon toga prikazani rezultati mogu biti krivi.

Testovi detektiraju hormon hCG u krvi koji ukazuje na trudnoću. Beta HCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posteljice, a mnogi ga nazivaju i hormonom trudnoće. Njegova je najvažnija funkcija poticanje žutog tijela u jajniku da luči progesteron, hormon koji se često naziva čuvarom trudnoće.

Beta HCG može se naći u krvi otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon ugnježđivanja ploda u maternicu. Dio tzv. Beta lanca, odnosno beta HCG-a može se naći u isto vrijeme u urinu i upravo on izravno utječe na stvaranje "plusića" na testovima za trudnoću.

Ginekolozi savjetuju da prilikom svake kupnje provjerite ambalažu testa jer ako je oštećena to može utjecati na osjetljivost testa, i svakako, prije nego ga kupite i otvorite, provjerite rok trajanja kako se ne biste "kockali" s lažnim rezultatima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije