Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabava uz pivo

Prvim Sisačkim festivalom piva sisačka pivovara proslavila 160 rođendan

1. Sisački festival piva
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
19.09.2015.
u 19:37

Festival je inicirao Gradski muzej Sisak,a Sisački festival piva održava se u sklopu Dana industrijske baštine.

Povodom 160 godina od osnutka prve pivovare u Sisku u ovom gradu u subotu se održava 1. Sisački festival pive. Okupio je festival desetak malih domaćih craft pivara. Svoja piva predstavlja i popularna Varionica.

"Ovakvi događaji možda nisu značajni po nekoj količini prodaje piva, no puno je veći značaj u širenju informacija o malim pivovarama. Zagreb je dosta informiran, no ostatak Hrvatske tek treba spoznati kvalitetu craft piva", kazuje nam Matija Mrazek, jedan od osnivača craft pivovare Varionica.

Kao i većina malih pivara i oni su krenuli kao kućni proizvođači, no u jednom trenutku odlučili su to pretvoriti u trajni posao. Tako da Varionica trenutačno godišnje proizvede 10.000 litara svoga piva.
Pohvaljuju i nedavno smanjenje trošarina za male pivare.

"To je odlična stvar. Eto, na uštrb toga smo mi zaposlili još jednog čovjeka, a sada možemo i više uložiti u opremu", ističe Mrazek.

Na Festivalu se mogao probati i "Red Baron" pivo Air craft pivovare iz Zagreba. Dva prijatelja, profesionalna pilota, zajedno s trećim kolegom od 1. kolovoza za tržište proizvode svoje crveno pivo.

"Također smo počeli prvo doma sami proizvoditi, a odlučili smo izaći i na tržište. U craft piva, u odnosu na industrijska, uloženo je puno više truda i vremena, Bolji su sastojci, mi recimo stavljamo puno hmelja, a i vrijeme odležavanja je veće.", govori nam Darko Milpak. Air craft Brewery ove će godine proizvesti 5.000 litara svog piva.

Festival je inicirao Gradski muzej Sisak,a Sisački festival piva održava se u sklopu Dana industrijske baštine.

„U pozadini je bila ideja da se ljudima industrijska baština prezentira na jedan pristupačniji način, a to je upravo pivo! Neka prikrivena ideja je da se netko od tih malih pivara odluči na proizvodnju Sisačke pive.", kazuje ravnatelj Gradskog muzeja Vlatko Čakširan.

Festival piva potrajat će do kasno u noć, a od 21 sat u drugoj sisačkoj ulici nastupa Belfast Food.

>>Pivskom zdravicom otvoreni 29. Dani piva

>>Na Danima piva degustiralo se Studentsko pivo Veleučilišta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije