Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijalna bolnica "Sv.Katarina"

Prvi put u Hrvatskoj kroničnu bol u koljenu pacijentici uklonili metodom radiofrekvencije

Prvi zahvat radiofrekventne ablacije u suradnji s američkim stručnjakom za liječenje boli
Foto: Igor Kralj/Pixsell
15.05.2018.
u 18:49

Nova metoda liječenja kronične boli rezultat je dugogodišnje suradnje prof. Leonarda Kapurala i dr. sc. Dragana Primorca.

Kronična bol koljena jučer je prvi put u Hrvatskoj tretirana radiofrekventnom ablikacijom. Zahvat je obavio tim Specijalne bolnice “Sv. Katarina” u Zaboku zajedno sa prof. Leonardom Kapuralom, jednim od vodećih američkih stručnjaka za liječenje bolnih stanja te idejnim začetnikom ovakve metode liječenja. Novi je to rezultat dugogodišnje suradnje prof. Kapurala i prof. dr. sc. Dragana Primorca iz spomenute ustanove, a cijeli postupak provodi se u lokalnoj anesteziji i počinje s tri male lezije živaca koji inerviraju koljeno.

– Upravo ovih dana izlazi rad prof. Kapurala u časopisu Regional Anesthesia and Pain Medicine gdje je tijekom studije koja je rađena u 11 kliničkih centara pokazano na skupini pacijenata s osteoartritisom, koji su imali perzistentnu bol koljena dulje od šest mjeseci, da je intraartikularna radiofrekventna ablacija genikularnog živca, čija je glavna uloga inervacija koljenog zgloba, iznimno učinkovit terapeutski postupak. Upravo taj postupak sad postaje rutinski u našoj bolnici – rekao je prof. Primorac. Zahvat traje desetak minuta i pacijent je nedugo potom sposoban napustiti bolnicu.

Dosadašnji rezultati, koje je objavio dr. Kapural, pokazuju da se u 75 posto pacijenata bol prepolovila, a kao dodatnu prednost zahvata navode to što se smije i može ponavljati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije