Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolni zglobovi

Prvi lijek za osteoartritis koljena odsad i kod nas

Osteoartritis
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
21.10.2017.
u 20:15

Patentirani kristalizirani glukozaminsulfat smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost zgloba, i operacije su manje potrebne

Osteoartritis najčešći je oblik artritisa i glavni uzrok invaliditeta. Ta progresivna kronična bolest koja zahvaća zglobove, uzrokujući smanjenje njihove funkcije i bol, javlja se uglavnom kod starijih, ali može se pojaviti i kod mlađih osoba. Najčešće obolijevaju koljena, zatim kukovi, šake i kralježnica, pri čemu bol znatno ograničava kretanje, a oboljelima se pomaže uglavnom lijekovima protiv bolova ili eventualno injekcijama kortikosteroida.

Mehanizam hrskavice

Postizanje dugotrajnog perioda bez progresije bolesti glavni je izazov u liječenju koljena zahvaćenog osteoartritisom. Hrvatskim su reumatolozima i fizijatrima predstavljena klinička istraživanja koja su potvrdila da patentirani kristalizirani glukozaminsulfat može znatno smanjiti i olakšati simptome osteoartritisa koljena te usporiti bolest. Pozitivno djeluje na mehanizam zglobne hrskavice jer povećava sintezu proteoglikana u njoj i tako usporava njezino propadanje, rečeno je na stručnom predavanju “Terapijske smjernice za osteoartritis – koja je uloga glukozamina?”. Održao ga je prof. dr. sc. Marco Paoloni s Katedre za anatomiju i histologiju te medicinsku forenziku i ortopediju na Sveučilištu Sapienza u Rimu, vodeći autoritet na području liječenja osteoartritisa.

– Klinička istraživanja pokazuju da jedino kristalizirani glukozaminsulfat, zbog svoje stabilizirane formule, pokazuje rezultate u liječenu osteoartritisa te je stoga i registriran kao lijek, smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost zgloba te znatno usporava progresiju bolesti i na kraju smanjuje potrebu za operacijom zbog promjena u zglobovima – opisao je prof. Paoloni.

Doc. dr. sc. Dubravka Bobek, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije te subspecijalistica reumatologije, pročelnica Centra za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom, napomenula je da se procjenjuje da će osetoartritis koljena zbog starenja populacije do 2020. biti četvrti vodeći uzrok nesposobnosti bolesnika.

Žene češće obolijevaju

Osteoartritis koljena pogađa više od 250 milijuna ljudi u svijetu s rastućom incidencijom, češće žene starije od 40 godina. Stopa incidencije u RH odgovara onoj u svijetu.

Najčešći simptomi su stalna ili povremena bol u zglobovima, ukočenost zglobova, oticanje u jednom ili više zglobova, struganje kostiju kada se savija zglob, osjetljivost i gubitak fleksibilnosti te kvržice u zglobovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije