Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ližnjan

Prvi istarski grad skriva zlatno tele od 250 kilograma, no još ga traže

Turisticka patrola Vecernjaka
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/8
12.08.2021.
u 08:56

Ližnjan je mjesto daleko od buke, gdje tišinu remete cvrčci, a osjeća se miris smilja, ružmarina i lovora. Nema svjetlećih reklama ni semafora

Ližnjan je mjesto bez svjetlećih reklama, bez semafora, bez velike buke i šušura. Turisti šeću, odlaze na plažu, a zvizdan nas sve tjera u hlad. Vratit ćemo se na plaže i pod bor, no intrigantna je priča iz povijesti o antičkom gradu. Nekad je tu u blizini bio prvi istarski grad Nezakcij. Na stranu povijest, baština i antika, ali spominje se – zlato! E, tu se već diže obrva. To nas zanima! Gdje je zlato?

– A tko će ga znati... Legenda kaže da je u Nezakciju zakopan zlatni telac od 250 kilograma – govori Edi Pauro Bafo (46) ispred svoje Galerije Kapelan, jedine galerije u Ližnjanu. U vrtu kokoši, a galerija je u kući koja na istom mjestu stoji još od 14. stoljeća. Prvoj kući u selu Muntić, zadnjem selu u Ližnjanu.

Turisticka patrola Vecernjaka
1/8

Zlatni telac ne smije na sunce

Je l’ tko išao tražiti zlatnog telca? Neka je kilogram 50.000 eura, pa puta 250..., računamo na prste.

– Ohrabrenih vinom je i bilo, ali nitko još ništa nije pronašao, barem ne govori – smije se Bafo pa dodaje:

– A i tko bi sad na zvizdanu kopao, pa i zlato bi se otopilo na ovoj vrućini!

Pametno kaže. Zlatni telac možda je zakopan, možda nije, budućnost će dati odgovor. Kolekcionar je i u njegovoj galeriji može se naći nevjerojatnih stvari.

– Imam otvarač za sardine star više od stotinu godina, boce stare preko 300 godina, postolarski alat, ma sve što je nekad trebalo za život na selu.

Strast su mu automobili i motori.

– Tu je više od 3200 oznaka automobila, registracijske tablice iz 1931., ali i Vespa 150 iz 1964. godine, ručni rad, koja u stražnjem kotaču ima šank. Ima ta Vespa i četiri čaše za rakiju, bukaletu, nosač za viski Jack Daniels. U rezervoar stane deset litara alkohola, a benzin ima svoj rezervoar. I Vespa vozi!

Koliko imate motora?

– Možda 33, možda 34... Od Tomosa Colibri T12 do Pucha 175 i 250 pa sve do Vespe iz 1956. godine, eto čak imam i Tomosovu trokolicu!

Ulaz se u galeriju, koju vodi s majkom Irenom Pauro, ne naplaćuje.

– Tko hoće, može nešto donirati kad izlazi. Stranci se tu vesele kao da su dobili u ruke PlayStation 7! – smije se Pauro.

Susjedi su se ovdje okrenuli turizmu na uobičajen način, otvorili apartmane, iznajmljuju, a Bafo, eto, turizam vidi drugačije. On im nudi sadržaj. Nešto za vidjeti... Mogli bismo tu biti satima, družiti se sa živopisnim dobrim duhom Muntića, ali idemo u Ližnjan.

20.07.2021., Krnica - Turisticka patrola Vecernjeg lista, u Dugoj uvali. Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, ilustracija

Raj za surfanje na valovima

U srcu sezone ovdje je dnevno gostiju kao i stanovnika, a sad je na dva domaća – jedan gost.

– Tom Cruise neki je dan prolazio jahtom, prepoznali smo njegov brod, vjerojatno je bio on – govore u Ližnjanu.

Prva žena turizma Natali Palko Zirdum kaže:

– Otočić Levan naš je turistički adut, pješice ga gosti mogu obići za sat vremena, a taksi-brod vozi za 30 kuna. Pješčane plaže, beach barovi, tamo guštamo i mi domaći... Naš je ližnjanski kraj idealan za windsurfere i kajtere, oni su nam cjelogodišnji gosti. Bura jako puše, a uz jak vjetar i visoke valove, za njih je ovdje raj. I uvala Kuje, i Marlera gdje se može surfati i bez upotrebe jedra – kaže. I ispod mora, u kraju od Medulina do Svete Marine, ima se što vidjeti. Olupina “Cesare Rossarol” je na dubini od 50 metara kraj rta Munat Veliki, a 1918. godine taj je talijanski izviđač na dva dijela prepolovila podvodna sidrena mina. Potopljen je zadnji dan Prvog svjetskog rata.

Beach barovi su Sal, Adria i Eden. Gdje se jede? Konoba Kaminada nema mnogo stolova, u Starom coku u Valturi najbolje su kobasice, a hvale domaći i restoran Bodulka u hotelu Velanera. Gostionica Stari ribar, nekad Veseli ribar, u Ližnjanu je nezaobilazna.

Tko se želi odmoriti daleko od buke, gdje će tišinu remetiti tek cvrčci, a njuh osjetiti miris smilja, ružmarina i lovora, možda će godišnji odmor provesti u – Ližnjanu. Mjesto je to koje ima veslače, ali oni veslaju za obližnji – Medulin. Nema veslačkog kluba, ali ima teniskog kluba! Pa se uz zvrčke čuje i umirujući zvuk teniske loptice. Ovdje su i podzemni tuneli i tamo je tiho, sve dok nedavno 2Cellos nisu snimili svoj posljednji spot. E, tad se imalo što čuti. Miran kraj, a opet blizu šušura Medulina i spektakla u Puli. Vrijedi zaviriti u Ližnjan...

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 8

Čistoća i urednost mjesta 8 

Plaže 9 

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Sadržaji za djecu 9 

Kulturni sadržaji 7

Opskrbljenost 9

Autohtonost 8

Opći dojam 8 

Ukupna ocjena 82

Medulin - Na punti Istre na plaži se može biti od jutra do sutra

Na punti Istre, u Medulinu, u ove vruće ljetne dane najljepše je dan započeti na plaži Bijeca. Može se ovdje, istina, i završiti dan, dočekati noć u hladu. Malo kupanje, malo odbojka, malo kava, pa na tobogan... Ili sjesti na bicikl ili zaviriti u adrenalinski park. Kome se vozi automobilom, može na izlet do Banjola, Pješčane uvale, Premanture, Pomera ili Vinkurana. Na otočiću Fenoliga i – stope dinosaura.

Ma gdje god se tu turist okrene ima nešto što će pronaći. Na rtu Kamenjak raste 20 vrsta orhideja (usporedimo li to s Plitvičkim jezerima, tamo ih je 55 vrsta) pa je i to nešto što vrijedi upamtiti. Tko ne voli orhideje? I u Medulinu, kao i u svim našim turističkim mjestima, traje kampanja “Safe stay in Croatia”, namijenjena sigurnosti domaćih, ali i gostiju. Za vrijeme pandemije provode se mjere kako bi svi kući otišli zdravi. Riječ je o nacionalnoj oznaci sigurnosti, a nose je i u Medulinu.

Čak 175 objekata u Medulinu ima ovu oznaku. Od kuća za odmor Filira pa sve do apartmana Ana, sve se to destinacije, objekti i pružatelji turistički usluga koji poštuju svjetske standarde zaštite vezane uz COVID–19. Turist se ovdje osjeća sigurno. Blizu je i Pula, grad u kojem je živahno i noću i danju. Tu vreva i šušur ne prestaju. Kamo god čovjek dođe u Istru, sve mu je blizu, može istraživati kud god krene. Od Raše do Savudrije...

Poredak

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. STARIGRAD 94

4. BRODARICA 92

5. LOVIŠTE 91

6. BRSEČ 90

7. DUĆE 89

8. PISAK 89

9. SELCE 89

10. ZATON 89

11. SUKOŠAN 88

12. NOVIGRAD 87

13. PROMAJNA 87

14. SAVUDRIJA 86

15. SENJ 86

16. BLACE 85

17. MARČANA 85

18. MOLUNAT 85

19. RAŽANJ 85

20. DRAGE 83

21. IČIĆI 83

22. SVETA MARINA 83

23. LIŽNJAN 82

24. KLIMNO 82

25. SEGET VRANJICA 82

26. SRIMA 82

27. TRSTENO 81

28. GREBAŠTICA 80

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije