Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDULIN

Prvi glamping kamp u Hrvatskoj: Domaćica stoji 25 kuna, 2 l Coca Cole 20 kuna...

Turistička patrola u Medulinu
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/16
22.07.2019.
u 07:05

Mjesto sa 6500 stanovnika i 5000 kreveta približava se polovici rezultata šampiona našeg turizma – Rovinja i Dubrovnika.

Prijeratni dio tadašnje općine Pula, a od 1993. samostalna općina Medulin, popela se koncem lipnja na sedmo mjesto najuspješnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj što se tiče ukupnoga broja noćenja u prvome polugodištu, a čak na peto mjesto kada je riječ o broju noćenja u kampovima.

Tajna je u kampovima

Dakle, sa 650.000 noćenja, destinacija s oko 6500 stanovnika i malo više od 5000 kreveta u ponudi, približila se polovici onoga što ostvare šampioni turizma poput Dubrovnika i Rovinja. Možda dio priče o uspjehu leži i u kampovima. Istra jest najpopularnija kamperska destinacija u Hrvatskoj, a rivijera Medulin jedna od najomiljenijih zahvaljujući izrazito atraktivnome položaju.

Usto, njezini kampovi imaju raznoliku ponudu, od nudizma, velikih jedinica s mnoštvom sadržaja ili malih obiteljskih kampova u kojima svatko zna svakoga, do klasičnih parcela i mobilnih kuća, duboke hladovine pod stoljetnim borovima ili ogoljelih stijena na rubu morske obale… A povrh svega, medulinska rivijera odnedavna ima u Hrvatskoj prvi glamping kamp, u Pomeru – dobro zaštićenome dijelu Medulinskog zaljeva, nadomak tritisućljetnoj Puli.

Ti su kampovi s lijepim plažama dobro opremljeni, s cijenama u trgovini većima nego izvan kampa pa tako, primjerice, kutija Domaćice u kampu Medulin stoji 25 kuna, baš kao i 200 grama Nutelle, a dvije litre Coca Cole su 20 kuna.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Najpoznatija medulinska pješčana plaža – Bijeca – idealna je za obitelji s djecom, a stariji će prigovoriti zbog mulja i kazati da plaža izgleda ljepše na fotografijama promidžbenih materijala nego što to uistinu jest. Kako god, plaža je puna, baš kao i ležaljke čiji najam stoji 30 kuna. Tu su i dodatni sadržaji, poput pedalina (sat vremena 70 kuna, koliko po osobi košta i vožnja na banani), najam jet-skija je 100 kuna za pet minuta.

Na svakom su koraku i prodavači brojnih izleta brodom. Turistički vlakić djecu Medulinom vozi za 15, a odrasle za 20 kuna. Za večernjeg izlaska u zabavnom ćete parku za nekoliko minuta užitka najmlađih ostati bez stotinu kuna, ali cijene tih atrakcija uz more nisu ništa veće od, primjerice, onih u lunaparku na Danima piva u Karlovcu.

Održavaju se u Medulinu ribarske večeri, gosti mogu zaviriti i u obnovljen i opet aktivan “malin na vitar” – mlin vjetrenjaču, simbol Medulina. Ima tu zabave i za odrasle, od Diskokluba Dali u Autokampu Medulin do VIP Gentlmens kluba na Osipovici, s atraktivnim plesačicama u tangama na štangi... Reklo bi se, za svakoga ponešto.

Medulinski gosti mahom su stranci, među hotelskim gostima ima i Čeha nad kojima smo se zgražali dok su ljetovali na od Istre znatno jeftinijemu jugu Hrvatske, međutim Česi si danas mogu priuštiti hotelski smještaj u Medulinu, a mi baš i ne, jer noćenja ispod 100 eura nema. Sve je više i uvozne radne snage, jer je bazen sa sezoncima iz Slavonije dobrim dijelom zbog Irske presušio pa sada hotele čiste Filipinke.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Suvenir – ime na zrnu riže?!

Medulinskom je lučicom – načičkanom šljaštećim štandovima na kojima se prodaju raznorazne drangulije pa se kući možete vratiti i sa svojim imenom ispisanim na zrnu riže, dok s mjenjačnica vabe natpisi da dođete promijeniti novac jer nema provizije, no 100 eura vrijedi samo 710 kuna – nemoguće proći a da ugostitelji napadno ne zazivaju goste na njemačkome, talijanskom i engleskome.

Međutim, čini se da je više šetača nego potrošača i da pekare kojih ima na svakome koraku – a u kojima trokut pizze dođe 13 kuna – rade punom parom. Cijenama pića, brze hrane i sladoleda (kuglica stoji osam kuna) konkurentni su unutrašnjosti.

No sudeći prema reakcijama ugostitelja – opravdanim ili ne – ovo nekoć ribarsko selo poželjna je destinacija skromnim potrošačima.

Od Zagreba do Medulina udaljenost je 272 kilometra, a u danima bez gužvi to je oko tri sata vožnje. Gosti su mahom stranci, a sve je više Čeha kojima cijena hotela - više od 100 eura noć - nije problem.

Parking: 8 kuna

Pivo: 20 kuna

Kava: 7 kuna

Skrape je omiljena među lokalcima, divne stjenovite obale idealne su za uživanje u sunčanju

Bijeca, kilometar duga pješčana plaža s brojnim sadržajima, najpoznatija je medulinska plaža

Kamp Kažela - prirodne plaže u kampovima Kažela odredište su brojnih turista

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš: 9

Kvaliteta i raznolikost smještaja. 10

Kvaliteta ugostiteljske ponude: 9 

Gostoljubivost i susretljivost domaćina: 9

Večernja zabava i  provod: 9

Kulturni  sadržaji: 9 

Rekreativni sadržaji: 10

Izgled plaža: 9

Inovativnost, originalnost i autohtonost: 5

Opći dojam: 7

Ukupna ocjena: 86

MEDULIN               86

MOŠ. DRAGA        85

FAŽANA                 84

SUSAK                   82

LOVRAN                 80

N.VINODOLSKI      00

VRSAR                    00

DUGI OTOK            00

NIN                          00

VIR                          00

MURTER                 00

PIROVAC                 00

TRIBUNJ                 00

ČIOVO                     00

ŠOLTA                     00

BAŠ. VODA             00

PODGORA              00

LOPUD                    00

KUPARI                   00

LUMBARDA            00

Rt Kamenjak 
Područje zaštićenog krajobraza na kojem raste 530 biljnih vrsta - to je rt Kamenjak, u sklopu Premanture. Na Kamenjaku su i prekrasne plaže (čak i ona za slijepe osobe), edukativno-rekreacijska staza Putevima dinosaura, duž koje su postavljene skulpture u prirodnoj veličini... Ulaz mopedom stoji 30, automobilom 80, a kamperom 150 kuna. Biciklisti i pješaci ne plaćaju.

Staza za brdske bicikle
Jedna je od najljepših mountainbike staza u Istri, ukupno duga četrdesetak kilometara.

Arheološki park 
Na poluotoku Vižula nalazi se Arheološki park u kojem je otkrivena jedna od najvećih i najljepših vila iz rimskog doba. Pretpostavlja se da je ondje živio Krispo, sin cara Konstantina.

 

Komentara 10

ST
Stefan1954
09:49 22.07.2019.

Ljudi jel ste vi normalni ja i zena iz Züricha na Grand Kanarija 8 dana al inklusiv 4 zvjezdice hotel sa osiguranjem nema sta nema 1804 franaka a kod nas bi samo toliko dosao avion i taxi ako ne vjerujete uvjrite se sami

Avatar MADO
MADO
16:22 22.07.2019.

Mediji već dva mjeseca pljuju po turizmu, a sezona će biti ista kao prošle godine kada smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti turizma, ovako je izgledao broj noćenja u sezoni 2018: Dalmacija 50,4 milijuna noćenja - Istra i Kvarner 47,22 milijuna noćenja - Ukupno 100 milijuna noćenja. Dakle rekorder je Istra 28,3 milijuna noćenja - Zatim Splitska županija 20,0 milijuna noćenja - Kvarner 18,9 milijuna noćenja - Zadrska županija 14,5 milijuna noćenja - Dubrovačka županija 8,8 milijuna noćenja - Šibenska županija 7,1 milijuna noćenja - Ličko Senjska županija 3,3 milijuna noćenja - Zagreb 2,3 milijuna noćenja.

Avatar EtTore
EtTore
21:57 26.07.2019.

Sve manje i manje turista!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije