Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na izlet

Prošećite stazama gospona Fulira i Šafraneka uz gvirc, medenjake i licitare

Samoborsko gorje
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 16:27

Pripremite se za savršen izlet uz posebni prilog Idemo na izlet - Samoborsko gorje. Prilog potražite u nedjelju 9. svibnja na dar uz Večernji!

Anindol. Ovdje su se Ana, Franjo i Perica Šafranek s tetom Minom uputili na izlet sa zagrebačkog Gornjeg grada. Franjo je s ekipom okupljenom oko priručne birtije zapjevao “Kak taubeka dva i nudio sinu da mu kupi šabeso, a svojoj supruzi i šogorici ljutito izgovorio onu kultnu “kad me vidite, možete me se nadati”. 

Tu je i gospon Fulir prvi put uočio šarmantnu Anu, koju je morao ovjekovječiti fotoaparatom. Kako je nekad na Anindolu izgledalo proštenje u povodu blagdana svete Ane zabilježeno je na “najzagrebačkijem” filmu “Tko pjeva zlo ne misli”, a nije puno drugačija proslava niti dan-danas. 

@annasoldo

follow me to the mountains 🧡🍁🙋🏻‍♀️ #croatia🇭🇷 #planinarenje #annaipetar #samoborskogorje #hiking #jesen #planine #fyp #foryou #foryoupage

♬ The Mystic's Dream (Album Edit) - Loreena McKennitt

Aninovsko proštenje najveće je i najljepše u Samoboru, a šetalište Anindol iznad grada, točnije oko barokne kapelice svete Ane, po kojoj je i dobilo ime, tradicionalno se pohodi u srpnju na blagdan ove svetice već nekoliko stotina godina.

Anindol je postao omiljeno okupljalište Samoboraca i Zagrepčana, kojim su šetali i inspiraciju tražili i književnici poput Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša, Stanka Vraza i Petra Preradovića. 

@_explorer_bz

📍Stari grad Samobor,Croatia 🎥📸🔥 #sabobor #oldtown #croatia #drone #droneshots #samoborskogorje #starigrad #balkan #fyp #foryoupage

♬ Feeling Good - Michael Bublé

Uz put je i 14-metarska piramida

Na šetnici Anindolom putem možete vidjeti i razne znamenitosti, poput vidikovca Tepec, 14-metarske piramide na vrhu brda iznad Anindola smještenog na 368 metara nadmorske visine. 

Za dolazak do vrha anindolske piramide, kažu u gradskoj upravi Samobora, potrebno je i malo hrabrosti jer konstrukcija zna i “zaplesati”, a najveći broj ljudi koji bi istovremeno trebao uživati u pogledu koji seže do Zagreba ne bi smio biti veći od 15. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Posebni prilog Idemo na izlet - Samoborsko gorje!

Više o Anindolu, ali i drevnim utvrdama, legendama te najboljim stazama Samoborskog gorja saznajte u posebnom prilogu Idemo na izlet! Upoznajte najljepše vidikovce, otkrijte najbolje planinarske domove i zavirite u Grgosovu špilju, ali i rudnik svete Barbare.

Prilog pronađite na dar u nedjelju 9. svibnja uz nedjeljni Večernji. Na svim kioscima!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije