Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Promocija oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba

Projekt Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Promo
1/2
29.01.2018.
u 09:00

Projekt Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Oralno zdravlje - zdravlje usta i zuba – nedjeljivi je dio općeg zdravlja. Karijes i parodontna bolest najčešće su oralne bolesti danas. Osim što dovode do gubitka zuba, mogu uzrokovati niz drugih ozbiljnih bolesti u tijelu. Ove se bolesti mogu uspješno suzbiti preventivnim postupcima.

Slijepe i slabovidne osobe posebno su osjetljiva skupina kad je u pitanju očuvanje zdravlja zuba i usta. Gubitak vida otežava održavanje oralne higijene te prepoznavanje zubnih naslaga i bolesti.

Također je otežan pristup informacijama o općem i oralnom zdravlju. Strah, teškoće u kretanju i potreba za pratnjom uzrok su prorijeđenih posjeta stomatologu.

Ovi problemi bili su poticaj za osmišljavanje preventivnog programa koji se od 2014. godine provodi na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Projekt za promociju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba“. Voditeljica projekta je Jelena Dumančić, izvanredna profesorica Stomatološkog fakulteta i specijalist obiteljske stomatologije na Klinici za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Osnovni ciljevi Projekta su zaštita i unaprjeđenje oralnog zdravlja osoba s oštećenjem vida te edukacija studenata i doktora dentalne medicine o pristupu slijepim i slabovidnim osobama. Studenti se kroz Projekt senzibiliziraju za specifične potrebe slijepih i slabovidnih ali i osoba s drugim vrstama invaliditeta, te razvijaju osjećaj društvene odgovornosti za pružanje skrbi osobama s invaliditetom. Projekt se provodi u suradnji sa Hrvatskim savezom slijepih, Udrugom slijepih Zagreb, Centrom za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb, a za 2014, 2015. i 2017. godinu dobio je financijsku potporu Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Edukacija suradnika i studenata volontera na Projektu obuhvaća praktičnu vježbu i predavanja o pristupu slijepoj osobi, oštećenjima vida te stomatološkom liječenju osoba s invaliditetom. Sličan sadržaj ugrađen je i u tečaj trajne edukacije za doktore dentalne medicine. U 2015. godini tiskan je priručnik za pristup slijepim i slabovidnim osobama za zdravstvene djelatnike svih profila „Osobe s oštećenjima vida – naši pacijenti“. Autorice su Karmen Nenadić, Željka Šubarić i Jelena Dumančić. Priručnik je besplatno dostupan a uskoro se očekuje 2. dopunjeno izdanje.

Edukacija o oralnom zdravlju usmjerena je prema korisnicima Projekta - djeci i odraslima s oštećenjem vida te djeci s višestrukim teškoćama u razvoju. Za predškolsku i školsku djecu održavaju se igraonice i radionice, kroz koje se na zabavan i djeci razumljiv način predstavlja značaj zdravlja usta i zuba, oralne higijene, zdrave prehrane te posjeta stomatologu. Uz svaku igraonicu djeca pojedinačno prolaze školu četkanja zuba.

Radionice na temu važnosti oralnog zdravlja također su organizirane za roditelje i stručne timove Centra Vinko Bek i Mali dom, a za članove Udruge slijepih Zagreb godišnje se organiziraju javne tribine. Nakon kratkih popularnih predavanja koja drže studenti i suradnici na Projektu, slijedi živa diskusija sa sudionicima. Zvučni zapis tribine održane 2014. godine otisnut je na CD mediju te je besplatno dostupan kao prilagođeni edukativno-popularni materijal za slijepe i slabovidne osobe.

U projektnim ambulantama korisnicima Projekta pružaju se stomatološki pregledi, uklanjanje zubnih naslaga te popravci zuba. Svakom korisniku također se pruža individualna pouka oralne higijene – demonstracija četkanja i uporabe zubnog konca tehnikom „ruka na ruku“.

Foto: Promo

Od 2014. godine u Projektu godišnje volontira 20-tak studenata dentalne medicine. Studenti viših godina studija uključeni su u klinički rad u ambulanti, a zajedno s mlađim studentima aktivno sudjeluju u tribinama, radionicama i igraonicama. Studenti također pomažu slijepim osobama kao videći pratitelji od najbliže tramvajske stanice do ambulante. Studenti volonteri koji su se na Projektu značajno angažirali 2016. godine nagrađeni su posebnom Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu za društveno koristan rad.

U projektne ambulante godišnje se uključi 40 do 50 korisnika, većinom odraslih, a igraonice obuhvate približno isti broj djece kroz suradnju s Centrom Vinko Bek i Malim domom Zagreb. Premda najveću korist od Projekta imaju djeca i mladi, njihov odaziv je slab. Oštećenje vida i druge teškoće u razvoju zaokupljaju pažnju roditelja kao glavni zdravstveni problem dok oralno zdravlje često ostaje zapostavljeno, sve dok ne bude ozbiljno narušeno. Za informiranje roditelja slijepe i slabovidne djece o pogodnostima koje se nude u Projektu tiskan je informativni letak, dostupan i na web-u.

U 2017. godini u projektnim ambulantama primljeno je 49 osoba s oštećenjem vida u dobi 7 do 83 godine u ukupno 97 posjeta. Dvije posjete Tiflološkom muzeju pružile su projektnom timu novu perspektivu na umjetnost i problematiku osoba s invaliditetom. Uz voditeljicu, u aktivnostima projekta sudjelovale su doc. dr. sc. Božana Lončar Brzak, doc. dr. sc. Ivana Savić Pavičin, prim. dr. sc. Jelka Jukić, prim. dr. Neda Striber, Lovorka Horvačić, dipl. socijalni radnik, te 20 studenata volontera.

Trajnu dobrobit Projekta osigurat će upravo studenti koji će stečena znanja i iskustva moći primijeniti u svojoj budućoj praksi. Da bi bolju zdravstvenu skrb osobama s invaliditetom mogle pružiti cijele generacije budućih doktora dentalne medicine, taj sadržaj potrebno je uvrstiti u redovitu nastavu te se očekuje daljnji rad ka tome cilju.

Više informacija o Projektu možete pročitati na Facebook stranici. Informativni letak za roditelje slijepe i slabovidne djece, te priručnik za zdravstvene djelatnike „Osobe s oštećenjima vida – naši pacijenti“ dostupni su na Web stranici Projekta.

Izv. prof. dr. sc. Jelena Dumančić, specijalist obiteljske stomatologije
Zavod za dentalnu antropologiju
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Zavod za obiteljsku stomatologiju
Klinika za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb
dumancic@sfzg.hr

www.facebook.com/stomatoloski.fakultet

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije