Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajan trik

Promijenite samo jednu jednostavnu stvar i baterija mobitela trajat će vam duže

shutterstock
28.05.2020.
u 17:25

Uz ovih nekoliko trikova možete sačuvati bateriju na mobitelu.

Svi provodimo jako puno vremena na mobitelu, a to dovodi, naravno, i do pretjerane potrošnje baterije. Nakon nekog vremena ona oslabi i sporije se puni. Ipak, postoji način da produljimo njen životni vijek, piše Reader's Digest.

"Život baterije uglavnom se sastoji od 500 punih ciklusa, odnosno oko godinu i pol. Ciklus baterije mjeri se jednim punim punjenjem od 0 do 100. Dakle, što više punih ciklusa prođe vaš telefon, prije ćete ga morati promijeniti", tvrdi je Liz Hamilton, direktorica Odjela za korisnike i kupce u tvrtki Mobile Klinik, koja se bavi popravljanjem mobilnih telefona.

Isprobali smo 'doodle' challenge:

Postoji jedna metoda punjenja koja će spasiti vašu bateriju da traje duže. Naime, mobitel trebate napuniti samo djelomično kako biste usporili pražnjenje. Idealno bi bilo da je uvijek između 25 i 85 posto, tvrdi Hamilton. "Vašoj bateriji najviše šteti ako mobitel napunite do kraja, odnosno do 100 posto. Mnogi ljudi to rade, a nisu ni svjesni da je to što čine loše za njihov uređaj."

Također se treba paziti da baterija ne padne na totalnu nulu. Ako se baterija ipak napuni do kraja, potrebno je što prije ištekati punjač iz struje.

Još jedan savjet je da smanjite svjetlinu zaslona i isključite neke značajke koje ne koristite - lokacija, aplikacije, obavijesti.

Komentara 10

PO
poluprovokator
22:56 28.05.2020.

Kod Li-Ion/Lipo batki dopunjavati da bude između 25 i 85%, ne držati na 100% cjelu noć, ne prazniti na 0. Ponekada (jednom mjesečno npr) ga pustiti do 0 i napuniti nakon toga na 100% da se kalibrira i to je to. Držati isključen GPS "senzor" jer brdo aplikacija pinga lokaciju. Isključiti sinhronizaciju fotki jer diže fotke i filmće... Takve stvari pomažu da baterija dulje drži i ne propada. Ako se treba pohraniti uređaj a da se ne koristi neko vrijeme svesti ga na cca 50% (3.8V po članku) i tako može stajati da batka ne propada.

ML
mladaklada
21:40 28.05.2020.

Na svim novijim mobitelima punjač se isključi kad dosegne 100%. Naravno, treba biti ispravan i povremeno ga provjeriti. Ako je baterija puna, a punjač je hladan, znači da je sve ok. Dodatni savjet, uzmite slabiji punjač od starijeg mobitela (cca 300 do 500 mA) i možete ga ostaviti preko noći jer mu ionako treba 8-10 sati za napuniti današnje baterije velikog kapaciteta.

Avatar ucjena
ucjena
19:37 28.05.2020.

Sve konta da što prije ode, osim isključiti nepotrebne potrošače! puni kad ti javi i puni do kraja 100%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije