Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

[Proljeće se] BUDI NA LOŠINJU!

Lošinj
Foto: Joshua Cirjak
1/3
28.03.2021.
u 08:14

Nakon duge zime i boravka u zatvorenim prostorima, spremni smo za revitalizaciju i ponovno buđenje. Upravo zato, proljeće je idealno vrijeme za boravak na svježem lošinjskom zraku prve kvalitete!

Čistoća mora, blaga klima, biljni pokrov i čarobni mirisi učinit će vas zdravijima i sretnijima, a uz prirodne ljekovite činitelje, na otoku vitalnosti nude se brojni programi u prirodi i specijaliziranim ustanovama koji će vam pomoći očuvati i povratiti narušenu vitalnost.

Tematske šetnice

Na lošinjskom arhipelagu postoji više od 200 kilometara uređenih šetnica i pješačkih staza – idealne za zdrav i aktivan odmor!

Istražite Puntu Križa, najjužnije mjesto otoka Cresa. Odlutajte u zelenilo: borove šume, makije, zelene livade na kojima se često mogu vidjeti i jeleni lopatari kojima je taj dio otoka idealno odmaralište!

Pronađite jedan od najljepših pogleda na malološinjski zaljev, okolne otoke, Osoršćicu i Velebit. Popnite se na brdo Umpiljak prateći lošinjsku transverzalu, okrijepite se na vidikovcu Providenca i nastavite istraživati južni dio otoka Lošinja.

(D)oživite povijest Lošinja prilazeći stazama lošinjskih kapetana! Zastanite na rtu Annunziata, mahnite brodovima koji prolaze i, ako čujete trubu broda u daljini – znajte da je kapetan Lošinjanin!

Za one najaktivnije – uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja proteže se planina Osoršćica, a na najviši vrh Televrin (588 m) se može doći iz tri pravca – Nerezina, Osora i Ćunskog.

Čarobni otoci

Osim prekrasnih šetnica na otoku Lošinju, upoznajte i ostale, manje naseljena mjesta i otoke lošinjskog arhipelaga.

Otok pijeska (Susak), otok cvijeća i dugovječnosti (Ilovik) te otok bioraznolikosti (Unije) su oaze mira koje oduzimaju dah! Budući da tamo nema automobila, idealni su za jednodnevni izlet ili odmor kod domaćina.

Foto: Antonio Pavela

Susjedi za 200

Lošinjski arhipelag mjesto je gdje jata dupina slobodno i veselo plivaju dok ih radoznali prolaznici zadivljeno promatraju. Zašto ih ne biste bolje upoznali?

Lošinjski Institut Plavi Svijet organizira promatranje dupina! Sudjelujte u programu, naučite puno o ovim divnim stvorenjima te, ono najvažnije, provjerite kako se ponašati u njihovoj blizini.

Bogata kulturna baština

Bogata kulturna baština, osim u arhitekturi, ostavila je traga u običajima, pričama i legendama koje ćete najbolje upoznati obilaskom lošinjskih muzeja.

Nezaobilazna lokacija je svakako i najpoznatiji stanovnik otoka Lošinja – Apoksiomen, remek-djelo hrvatske i svjetske kulturne baštine, koji se trajno smjestio u suvremenom Muzeju Apoksiomena.

Nasuprot Apoksiomena, usidrio se muzej na otvorenom – Lošinjski loger Nerezinac. Jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19.st., te na zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja.

Foto: Sandro Tariba

Aromaterapija na otvorenom

Ukoliko vas intrigiraju mirisi ovog otoka, posjetite Miomirisni otočki vrt! Uređen je po uzoru na otočke krajolike u njemu raste preko 250 samoniklih biljaka koje su tipične za cresko-lošinjsko otočje te uistinu pružaju jedinstven doživljaj mirisa. Obratite pažnju i na vrtna biljna staništa koja uokviruju kameni suhozidi – gromače koji su složeni u tradiciji otočkog pučkog graditeljstva.

Zastanite i osjetite kako se miješa mediteransko i ljekovito bilje s borovom šumom i uživajte na otoku Lošinju!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije