Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija delicije

Proizvodnja kulena postala umjetnost, a tvornica – atelje

Tomislav Galovic
Ivica Galović/Pixsell
12.04.2012.
u 07:00

– Pravljenje kulena smatram umjetnošću, a kulen dijelom našeg identiteta i zato ga zovem umjetničkim djelom – kaže T. Galović.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kulenara Tomislav Galović, koji godišnje prerađuje više od 700 svinja, a od svake proizvede desetak vrhunskih kulena, u svoje je poslovanje uveo jednu novinu. Umjesto tvornice, ovaj poznati brodski poduzetnik otvorio je Atelje kulen Galović. Prema njemu, proizvodnja kulena različitih veličina i kvalitete je umjetnost, pa je red da se tako i tretira.

– Kada sam prije petnaestak godina patentirao domaći slavonski kulen, mnogima je bilo čudno kako to da se promocija jednog takvog proizvoda održava u zagrebačkom muzeju Mimara. Odgovorio sam da je kulen umjetnički proizvod i da cijela priča o proizvodnji kulena umjetnost, od načina na koji moji seljaci hrane svinje našom slavonskom hranom, preko same proizvodnje u ateljeu do prodaje u mojim dućanima – kaže Galović.

Atelje kulen smješten je u novom proširenom objektu u Slavonskom Brodu koji je prošle godine nadograđen komorama za čuvanje gotovih proizvoda, pakirnicom i skladištem za ambalažu te tako usklađen s europskim propisima, a investicija je vrijedna oko milijun kuna.

– Smatram da pravljenje jednog takvog vrhunskog proizvoda, bez aditiva i konzervansa, u potpuno prirodnim uvjetima i ambijentu, ne može biti ništa drugo doli umjetnost. Cijelu svoju životnu filozofiju vezao sam uz to da je proizvodnja kulena dio hrvatskog i slavonskog kulturnog identiteta – ističe Galović, koji se već marljivo priprema i za ulazak Hrvatske u EU.

Komentara 3

OB
-obrisani-
07:38 12.04.2012.

Prodavac magle. Prakticki primjenjljive stvari ili proizvodi nikad ne mogu biti prava umjetnost. Osim toga kulen je jako nezdrava hrana.

SE
serđo
09:55 12.04.2012.

Svaka hrana je nezdrava ako se previše ždere, pametni.

NO
norman
10:44 13.04.2012.

kako istina boli i tebe Admine a i prijatelja galovića ,ali od toga se jednostavno ne može pobjeći.Pozdrav iz Brodskog Varoša i hvala vam sto ste si uzeli galovića uzmite ih još mi bi vam bili jako zahvalni.Unaprijed hvala i i čujemo se uskoro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije