Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodne uloge

Proizvođač lutaka Barbie lansirao je kolekciju lutkica kojima nije određen spol

Mattel
25.09.2019.
u 13:54

Nove lutke su nešto drugačije od dosadašnjih, a dijete ih samo odijeva i odlučuje hoće li biti žensko ili muško

Mattel je izbacio lutkice u setu pod nazivom "Creatable World", u kojemu se nalazi odjeća, modni dodaci i perike koji onda omogućuju djeci da sami uređuju svoje lutkice. Mogu birati žele li napraviti žensku ili mušku lutkicu s dugom ili kratkom kosom i hoće li biti odjevena u suknju, hlače ili oboje. 

Foto: Mattel

Na ovom  proizvodu je radio tim stručnjaka, roditelji, liječnici i djeca. Također, postoje šest različitih setova i nekoliko tonova boje kože. Svaki set sadrži jednu lutkicu, dvije opcije frizura i mnogo različitih mogućnosti odijevanja. 

Foto: Mattel

"Igračke odražavaju kulturu i s obzirom na to da svijet slavi različitosti, odlučili smo napraviti lutkice koje nemaju određeni spol. Na ovaj se način djeca sama mogu izraziti i odabrati svoju lutkicu", rekao je za Metro Kim Culmone, stariji potpredsjednik iz Mattela.

U posljednje vrijeme sve su popularnije igračke koje ističu koliko su važne rodne uloge. Tako se pojavio Monopoly u ženskoj verziji, gdje će žene dobiti više igraćih novaca od muškaraca. Također, nedavno se morao ukinuti vatrogasac Sam kao maskota vatrogasne jedinice jer ne uzima u obzir ženske vatrogaskinje.

Pogledajte ljubavne savjete s Trešnjevačkog placa: 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:14 26.09.2019.

Jesenti milu bigulicu, kako je to moderno, progresivno, liberalno, inkluzivno, tolerantno i empatično! To je revolucionaran pristup lutkarstvu u usporedbi s kojim su sve dosadašnje velike revolucije bile mačji kašalj. Blago djeci koja će imati nezapamćenu sreću igrati se "rodno neutralnim" lutkama te im sama moći određivati "rod" (više ne smije se reći: spol) prema tome koko se u kojem trenutku osjećaju! Imati lutku koja je istodobno ili muški, ili ženski ili"rodno neutralan" lik vrhunac je primijenjene dječje psihologije, o kakvoj možda nije sanjala ni Buljan Flander dr. Goga. Mi natražni zatucanci, zadrti ognjištari i zaostali katolibani (kakao bi nas opisao notorni Duhaček Gogo) možemo samo pucati od zelene zavisti, živeći i dalje u zastarjelom uvjerenju da osim Barbike i Kena nikakve drugačije lutke nisu moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije