Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REUMATLON

Prof. dr. sc. Branimir Anić: Svijest o upalnim reumatskim bolestima je vrlo niska

Reumatlon
Foto: PR FOTO
1/2
24.10.2016.
u 15:30

„Upalne reumatske bolesti poput lupusa, reumatoidnog artritisa, spondiloartritisa ili vaskulitisa su ozbiljne kronične bolesti koje značajno utječu na funkcionalnu i radnu sposobnost te na životni vijek bolesnika – može se reći da utječu na sve komponente kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji“

U subotu je u Šibeniku održan još jedan uspješan Reumatlon, utrka koja predstavlja glasan i jasan poziv javnosti na fizičku aktivnost s ciljem prevencije reumatskih bolesti, a po prvi puta su svoj glas dali i mališani oboljeli od upalnih reumatskih bolesti sudjelujući na 1. Mini Reumatlonu. Tim povodom tražili smo komentar prof. dr. sc. Branimira Anića, predsjednika Hrvatskog reumatološkog društva.

Ove godine u sklopu XVIII godišnjeg kongresa HRD-a jedna od glavnih tema bila je pedijatrijska reumatologija. Na koje teme je stavljen naglasak?

Na kongresu smo ove godine pozvali predavače koji su najugledniji domaći stručnjaci (uglavnom pedijatrijski reumatolozi), a među njima je bio i jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za sistemski lupus u dječjoj dobi. Osnovni cilj bio je ukazivanje na specifičnosti upalnih reumatskih bolesti u djece, odnosno skretanje pozornosti reumatologa koji se bave odraslom populacijom bolesnika na specifičnosti vezane uz pojavu bolesti u dječjoj dobi. HRD je zaključio da je 18. godišnji kongres (i ulazak u „punoljetnost“) idealna prilika za pedijatrijske tranzicijske teme. Naime, krajnji cilj bio je upozoriti na važnost procesa tranzicije – pod time se podrazumijeva prelazak bolesnika iz pedijatrijske u adultnu skrb. Nakon što mali bolesnici dosegnu određenu dob neminovna je promjena liječnika, odnosno prelazak od pedijatra internistu te je bitno omogućiti da taj prelazak bude što bezbolniji. Tijekom tog procesa se roditelji i djeca upoznaju s novim liječnikom i daljnjim planom liječenja.

Kome su se do sada mogli javljati roditelji i djeca u tranziciji?

U Zavodu za kliničku imunologiju i reumatologiju Klinike za unutrašnje bolesti Medicinskog fakulteta, KBC Zagreb već nekoliko godina djeluje „tranzicijska“ ambulanta kroz koju se ostvaruje suradnja s pedijatrijskim reumatološkim odjelima u KBC Zagreb, SB Srebrnjak i u Klinici za dječje bolesti ZG. Na kongresu su prikazani preliminarni rezultati rada ove ambulante.

Mislite li da je javnost dovoljno informirana o upalnim reumatskim bolestima?

Svijest o upalnim reumatskim bolestima je načelno vrlo niska budući da se pod pojmom reumatske bolesti najčešće podrazumijevaju takozvane degenerativne reumatske bolesti koje su vezane uz dob. No, upalne reumatske bolesti poput lupusa, reumatoidnog artritisa, spondiloartritisa ili vaskulitisa su ozbiljne kronične bolesti koje značajno utječu na funkcionalnu i radnu sposobnost te na životni vijek bolesnika – može se reći da utječu na sve komponente kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. S obzirom na učestalost značajan je njihov utjecaj na zdravstveni sustav. Razina edukacije opće populacije ali i zdravstvenog osoblja (pri čemu mislim na liječnike, medicinske tehničare, ali i sve koji su profesionalno uključeni u zdravstveni sustav) je načelno preniska te je nužna kontinuirana edukacija svih spomenutih skupina. Podizanje edukacijske razine poboljšat će rezultate liječenja i olakšati život oboljelih.

Jeste li zadovoljni ovogodišnjim Reumatlonom?

Reumatlon je događaj na koji je HRD osobito ponosan. Riječ je o utrci u kojoj sudjeluju sudionici kongresa – liječnici, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti te članovi udruga bolesnika. Smisao održavanja utrke jest skretanje pozornosti na važnost održavanja zdravih životnih navika u koje se svakako ubraja i redovita tjelesna aktivnost. No, Reumatlon želi skrenuti pozornost javnosti na važnost prepoznavanja i liječenja reumatskih bolesti te na njihov utjecaj na opće zdravlje populacije. Osobito nam je drago i ponosni smo da su se ove godine u utrku uključili i najmlađi bolesnici. Svi koji završe utrku, ali i svi oni koji u njoj sudjeluju, smatraju se pobjednicima. Interes za Reumatlon iz godine u godinu raste te ćemo ga vjerojatno trebati organizirati kao zasebnu manifestaciju diljem zemlje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije